proveli smo dan s prodavačima jagoda

'Nakupci nas uništavaju, a inspekcije nema', žale se OPG-ovci. 'Upravo smo u selidbi, pa nam je gužva', poručili su nam iz inspektorata


Daniel Radman
06.06.2019.08:00
'Nakupci nas uništavaju, a inspekcije nema', žale se OPG-ovci. 'Upravo smo u selidbi, pa nam je gužva', poručili su nam iz inspektorata
Tonci Plazibat / CROPIX

sažeto

Državni inspektorat je u selidbi. Nemaju ni web stranicu, ni brojeve telefona službi, jedni kontakt s 'vanjskim svijetom' je telefonska centrala i jedan službeni e-mail


Daniel Radman
06.06.2019.08:00

Loše vrijeme pomrsilo je račune proizvođačima jagoda. Kako smo doznali u razgovarajući s njima u obilasku zagrebačkih štandova, prodaja je u odnosu na lani znatno opala. Neki govore o 20 posto, drugi su još pesimističniji, pa kažu da je utržak pao za čak 30 posto. No, muči ih jedna još jedna stvar – nelojalna konkurencija.

„Sve bi bilo bolje da inspekcija radi svoj posao”, kaže mi gospođa Nevenka.

OPG-i ne strahuju od inspekcija

Marko Todorov / CROPIX

I njoj je bila ove godine, jednom, no ne strahuje ona od inspekcije. Jagode, doduše, nisu njene, prodaje ih za OPG sa zagrebačkog područja, no njezinim 'gazdama' to je samo dobrodošla mjera zaštite.

"OPG-i, vjerujete, ne strahuju. Problem su nakupci i to se treba riješiti. Inspekcijama, većim kaznama, kako god znaju", dodaje.

Sličan problem čuli smo od Zrinka Majdandžića iz Zadruge branitelja 'Princeza'. Prodaje jagode na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i, premda je na frekventnoj lokaciji, došla mu je samo jedna inspekcija. I to ona tv-kuće, a ne Državnog inspektorata.

"Testirali su na pesticide, naše jagode imale su najmanju razinu od svih", pohvalio se gospodin Zrinko.

On, posve iskreno, priznaje da je promet pao u odnosu na lani, a kaže i da se jagode lani bile bolje. Srećom, jednako su ukusne, no zbog velike vlage ove godine se brže kvare. I njega, kao i gospođu Nevenku, smeta nedostatak kontrole.

"Odite na Dolac, pogledajte što se tamo nudi. Naravno da nam trebaju veće inspekcije. Kako nikom nije sumnjivo kad netko prodaje jagodu za 8 kuna? Pa to su vam veleprodajne cijene, gdje je tu isplativost? Domaći proizvođači sigurno je ne bi imali", pojasnio nam je odnose cijena.

Odbijenica Državnog inspektorata

Svjesni tog problema, i mi smo preko Državnog inspektorata pokušali dogovoriti obilazak štandova s jagodama, no naišli smo na odbijenicu.

"Zahvaljujemo se na Vašoj molbi za reportažu, ali zbog već ranije dogovorenih obaveza nismo u mogućnosti ovaj put udovoljiti Vašem zahtjevu. Vjerujemo kako će u narednom razdoblju biti još prilika", poslali su nam odgovor još u prvoj polovici svibnja.

Kako je tada bilo zaista odvratno vrijeme – sjeverozapadnu Hrvatsku zahvatilo je olujno nevrijeme, vjetar je tih dana rušio stabla u Zagrebu - mogli smo shvatiti da izlazak na teren radi nekoliko najhrabrijih prodavača nije bio baš najsretnija opcija. Tim više što su nam ubrzo obećali novi termin.

"Bit ćemo u kontaktu te dogovoriti točan termin", odgovorili su.

Jedan telefon i jedan e-mail

Od tada smo izgubili svaki kontakt, jedini glas iz DIRH-a bila je gospođa s koja se javljala na telefon centrale. Ona nam je prenosila odbijenice, a sve što smo mogli čuti bilo je 'umirujući odgovor' kako ćemo 'dobiti povratnu informaciju'. Naglasili smo da već tri tjedna čekamo tu famoznu povratnu informaciju te nam je na koncu iskreno priznala da su upravo u ogromnoj selidbi i da je to glavni razlog radi kojeg se trebamo strpiti.

No, i to su još bili sretni dani. Događalo se da centrala satima izbacuje poziv, pa su bili posve isključeni od svijeta. Podsjetimo, 1. travnja, na snagu je stupio novi Zakon o Državnom inspektoratu kojim su - nakon pet godina – objedinjene sve inspekcijske službe u državi, a riječ je o njih 17 koje su bile razmještene u osam ministarstava. Sada su, kao što nam je rekla, u selidbi, a uzgred rečeno nemaju ni web stranicu, ni brojeve telefona službi; jedni kontakt je spomenuta telefonska centrala i jedan službeni e-mail.

Zato i nismo dobili jasan odgovor zašto je toliko problem otići u kontrolu jagoda, no lako za nas, na terenu su oni koji žive od prodaje i kojima Državni inspektorat treba osigurati jednake uvjete na tržištu. Ako netko izigrava zakon i stavlja se u povoljniji položaj, a OPG-ovci sumnjaju da prekupci to čine, tomu treba stati na kraj.

"Imala sam tvrtku za čišćenje', priča mi jedna prodavačica koja 'dežura' na štandu svoje rodbine. 'Od inspekcije se nije moglo živjeti. Ma, gledali su svaku sitnicu, kakvu naljepnicu ima naš usisavač, a da ne govorim o ugovorima radnika i svemu. Bio je užas, osim ako nisi imao vezu. Zato smo i izašli iz posla."

Na štandu u centru Zagreba je nekih mjesec dana, a inspekciju nije vidjela.

"Tako je to, tamo gdje ih treba, nema ih, a na drugim mjestima idu u drugu krajnost, rade sami sebi posao i naplaćuju besmislene kazne."

Jagode za 6 kuna

Marko Todorov / CROPIX

Je li doista tako crno na tržnici, pokušali smo doznati na Dolcu. Na jagode smo odmah nabasali i, kao što su nas upozorili, bila je dampinška cijena. Šest kuna.

"Gospođo, jesu domaće?", pitamo je.

"Naravno", samouvjereno odgovora i još nudi da ih probamo. Ukusne jesu, moramo priznati.

"Domaće, od koga?", nismo primjetili natpis nekog OPG-a.

"Kako od kog? Od dečka koji mi svaki dan dovozi."

Pitamo je kako je moguće da su sad samo šest kuna, a na drugim štandovima su po 13.

"Sad je pala cijena", pa uzima drugi papir na kojem piše 12 kuna. "Ako su ti jeftine, možeš platiti i 12. Toliko su bile jutros."

Zahvalili smo se na ljubaznoj ponudi, pa se spustili niže na trg. Cijene su više, ali roba je pouzdanija. Makar i ovdje možete proći jeftinije.

"To su vam jagode od jučer, one su 10 kuna. Dobre su za pekmez, zato je manja cijena", pojasnila mi je prodavačica.

inspekcija

opg

jagode

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter