Što se to događa?

Jadransko more se ubrzano zagrijava, a ako se taj trend nastavi morski život bi mogao nestati


100posto
16.06.2019.12:35
Jadransko more se ubrzano zagrijava, a ako se taj trend nastavi morski život bi mogao nestati
Antonio Bronić/Reuters

sažeto

Temperatura mora iznad je lipanjskog prosjeka


100posto
16.06.2019.12:35

Zemlju trenuno prži toplinski val koji bi uskoro trebao završiti olujnim nevremenom. Temperature zraka visoke su kao da je kraj srpnja, a iznad prosječno je visoka i temperatura mora koja se u lipnju kreće između 20 i 23 stupnja. U Crikvenici je u nedjelju tako izmjereno 25.6, u Dubrovniku 24.4, a u Malinskoj 24.8. Najtoplije je bilo na Mljetu gdje je na Malom jezeru izmjereno čak 26. stupnjeva što su visoke temperature za ovo doba godine.

SLično je bilo i prošle godine

Iznadprposječno visoke temperature pogodile su Jadran i lani kada je krajem travnja na središnjem i južnom Jadranu izmjerene su rekordno visoke temperature. Tako je zadnjeg dana u travnju kod Marjana izmjereno čak 20.9°C i 20°C na splitskoj plaži Zenta. Najviše su to travanjske temperature mora u povijesti mjerenja.

Prosječna temperatura Jadrana za travanj iznosi 11-14 Celzijusa, a vrijednosti izmjerene zadnjeg dana u mjesecu diljem obale kretale su se od 19-22 stupnja. Čitav Jadran lani je bio od 8-10°C topliji od proljetnog prosjeka, a izmjerene vrijednosti odgovarale su  sredini lipnja.

Ugroženi svi, od planktona do kitova

Zbog svoje plitkoće i zatvorenosti, Jadran spada među svjetska mora koja se najbrže zagrijavaju. Povećanje temperature od samo nekoliko stupnjeva može ugroziti morske organizme s obzirom na to da većina njih živi u gornjem sloju do 400 metara dubine, a taj se sloj najbrže zagrijava.

Ako se ovaj opasan trend nastavi, ugroženi će biti svi oblici morskog života, od planktona do velikih kitova. Zagrijavanje utječe i na promjene morskih struja što može prouzrokovati brojne vremenske nepogode poput pijavica i razornih nevera.

Rezultati najnovijih istraživanja Zemljine prošlosti dokazali su kako je razlog najvećih izumiranja bilo globalno zagrijavanje. Tijekom poznatog ‘velikog izumiranja’ na prijelazu iz geološkog razdoblja perm u trijas, temperature su porasle za oko četiri do šest stupnjeva, a u tome je razdoblju umrlo oko 95% svih morskih organizama i 57% svih drugih vrsta.

globalno zagrijavanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter