video/foto: bosni prijete poplave

Izvanredno stanje na sjeverozapadu BiH: Cijela naselja su pod vodom, stvaraju se klizišta i odroni, a rijeka je odnijela i pješački most


Daniel Radman
14.05.2019.12:35
Izvanredno stanje na sjeverozapadu BiH: Cijela naselja su pod vodom, stvaraju se klizišta i odroni, a rijeka je odnijela i pješački most
Pofimedia / Ilustracija

sažeto

Stanje vodostaja u Bosni mnoge je podsjetilo na svibanj 2014. godine


Daniel Radman
14.05.2019.12:35

Strašne poplave zadesile su Bosnu u svibnju 2014., a točno pet godina poslije snašla ih je ista nevolja. Srećom, vodostaji su trenutno povoljniji nego tada, no situacija se na nekim područjima i dalje se ocjenjuje zabrinjavajućom. Najugroženiji je sjeverozapad države, redom gradovi Cazin, Prijedor, Sanski Most, Bihać, Bosanska Krupa, Doboj i Kotor Varoš.

Prijedor najkritičniji

Najveća zabrinutost trenutno je u Prijedoru. Još prije dva dana zbog bujičnih voda oko 200 objekata u prigradskim naseljima bilo je pod vodom, voda je presijecala lokalne ceste, a danas su stigle još gore vijesti. Izlila se i rijeka Sana, a iako voda još nije ušla u gradsku zonu stanje je, kažu, alarmantno – Sana je trenutno za 40 centimetara viša u odnosu na odnosu na kritični nivo vodostaja.

Pod vodom je i Cazin

Zbog obilnih padalina i Cazin je pod vodom, o čemu svjedoče fotografije naselja Stijena i Vilenjača koje su pod vodom. Osim poplava, cazinsko područje muče i odroni, o kojima također govore vijesti i iz Bihaća.

U Bosanskoj Krupi i Sanskom mostu proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog poplava. Sanski Most je poplavljen, u centru grada voda se izlila po ulicama, ali zbog - vodovodnih cijevi. Vijesti govore da voda doslovno izbija iz svih šahtova. 

Rijeka odnijela most

Napetu noć imali su građani Doboja Jug (nakon rata grad je podijeljen na dva dijela), u kojem je policija naredila evakuaciju zbog straha od izlijevanja Usore. Loša vijesti stigla je iz Čelnica, u blizini Banja Luke, tamo je rijeka Vrbanja odnijela privremeni pješački most, a pod vodom je 100 kućanstava. Vrbanja je napravila šteti i na području Kotor Varoša, ondje je poplavljeno 50 kućanstava, a evakuirano je i 15 ljudi.

Ipak, ima i jedna dobra vijest. Najveće padavine su iza BiH, već se za vikend najavljuje ljepše i stabilnije vrijeme.

popodnevni odmor

prijetnja smrću

Bosna

Celia Jimenez Delgado

Cazin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter