Pikanterije iz Vijetnama

Izuzetni se vođa dovezao vlakom koji je njegov djed dotjerao sve do bivše Jugoslavije, napravio 'čik pauzu' u Kini, a njegova imitatora izbacili su iz zemlje


Mia Mitrović
26.02.2019.19:00
Izuzetni se vođa dovezao vlakom koji je njegov djed dotjerao sve do bivše Jugoslavije, napravio 'čik pauzu' u Kini, a njegova imitatora izbacili su iz zemlje
Reuters

sažeto

Dolazak 35-godišnjeg diktatora na sastanak s Trumpom velika je atrackija u svjetskim medijima 


Mia Mitrović
26.02.2019.19:00

Svitalo je kada je izuzetni vođa napustio željeznički kolodvor u Pjongjangu. Na dalek put otpratilo ga je mnoštvo koje mu je grozničavo pljeskalo s brigom i ponosom na licu. Kim Jong-un ukrcao se u svoj moćni vlak, mahnuo narodu Sjeverne Koreje i uputio se u Vijetnam na svoj drugi sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Nakon što su se godinu dana svađali tko ima veći nuklearni gumb i davali jedan drugome pogrdne nadimke, nakon prvog sastanka održanog u Singapuru, među dvojicom državnika rodila se neka vrsta bliskosti na koju svijet gleda sa simpatijama jer budi nadu da će postizanjem primirja između SAD-a i Sjeverne Koreje nuklearna prijetnja svjetskom miru biti smanjena.

Kimovo putovanje do Vijetnama njegovim čuvenim maslinasto zelenim vlakom kojeg vuče žuta dizel lokomotiva trajalo je puna dva dana. Putovanje vlakom kojeg sačinjava 21 luksuzni vagon opskrbljen najfinijim vinima, raritetnim francuskim konjakom, jastozima i drugim gurmanskim kerefekama dio je Kimove obiteljske tradicije koju je uspostavio njegov djed, Kim Il-sung.

Djed i otac sjevernokorejskog diktatora panično su se bojali letenja pa su na sva svoja državnička putovanja išli vlakom. Kimov djed 1984. poduzeo je odiseju mitskih razmjera kada je vlakom odlučio posjetiti sve socijalističke zemlje dalekog zapada, između ostalog i Jugoslaviju. Kimov tata, Kim Jong-il umro je u tom vlaku prilikom jednog domaćeg putovanja.

Kineska veza 

Kim Jong-un se, navodno ne boji letenja, a vlak je za dolazak u Hanoi na rendes vous s Trumpom odabrao iz strateških razloga. Naime, za svoj prvi susret s američkim predsjednikom posudio je od Kineza Boeing 747 kineske nacionalne kompanije Air China jer je njegov 'Air Force One', sovjetski Iljušin Il-42 šezdesetak godina star i dotrajao pa se u tom izdanju nije htio pojaviti pred Trumpom.

Reuters

Ovoga se puta ipak odlučio za vlak kako bi demonstrirao da Sjeverna Koreja nije ovisna o kineskoj pomoći. Šale o Sjevernoj Koreji kao kineskoj provinciji, očito nisu dobro sjele Kimu, piše NY Times. Ipak, Kimov vlak do Vijetnama je putovao kineskim teritorijem i kineskim tračnicama, a vozila ga je lokomotiva kineske proizvodnje čime je diktator pokazao kako u Kinu ima potpuno povjerenje.

Neki smatraju da je i time poslao poruku Trumpu o svojim bliskim vezama i savezništvu s Kinom što je, smatraju stručnjaci, od ključne važnosti u ovim pregovorima. Kim se provozao Kinom putevima svog djeda, a kako je u 70 sati uspio vlakom koji postiže maksimalnu brzinu od 61 km/h prijeći više od 4.500 kilometara između Pjongjanga i Hanoia, ostat će misterija. Kineske tračnice mora da su u dobroj formi.

Čik pauza 

Korejski diktator strastveni je pušač pa je u Kini napravio i čik pauzu što je snimila japanska televizija TBS TV. U kratkom clipu koji je obišao svijet 'izuzetni vođa' stoji ispred vlaka i uživa u cigareti. Društvo mu pravi Kim Yo Jong, njegova sestra koja se smatra najmoćnijom ženom Sjeverne Koreje. Kim Yo u ruci drži kristalnu pepeljaru.

Vlak je nakon 70 sati putovanja u utorak ujutro stigao u gradić Dong Dang u blizini kinesko-vijetnamske granice. Izuzetnog vođu dočekao je crveni tepih i topla dobrodošlica. Na Kimovu dočeku snimljen je pomalo jezivi video u kojem nasmrt preplašeni prevodilac istrčava iz vlaka i pokušava sustići Kima koji se rukuje s vijetnamskim dužnosnicima. Južnokorejski mediji rugaju se prevodiocu čitav dana, a dobio je i posprdni nadimak Usain Bolt.

Do Hanoia se sjevernokorejski diktator vozio u predsjedničkom Mercedesu, a oko nejga su trčali njegovi tjelohranitelji (nadamo se da ne baš svih 190 kilometara do Hanoia).

Tajanstveni zrakoplov

Kim je stigao je prije Trumpa čiji se dolazak očekuje uvečer. Međutim, nije bio prvi gost jer su u Hanoi prije njega pristigli ruski ministar unutarnjih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Mike Pompeo. Službeni susreti i razgovori dvoje državnika najavljeni su za srijedu i četvrtak.

Dan prije Kima, u zračnu luku u Hanoiu sletio je misteriozan avion sovjetske proizvodnje, Iljušin-Il76D iz kojeg su misteriozni ljudi iznosili misteriozne kutije pa je za pretpostaviti da se radi o pripadnicima sjevernokorejske tajne službe.

U Hanoi su prije nekoliko dana stigli Kimov i Trumpov imitator koji su skečevima zabavljali ljude na ulicama Hanoia. Međutim, komičar Howard X i imitator Kim Jong-una izbačen je iz zemlje. Izuzetnom vođi, očito se ne sviđa kako ga portretira njegov dvojnik iz svijeta komičara pa je udaljen da ga ne bi naljutio i tako ugrozio pregovore o nuklearnom razoružanju. Howard se žalio medijima kako je njegov jedini grijeh to što liči na Kima, a sjevernokorejskom je diktatoru poručio da smršavi:

"Daj, Kime, skini koju kilu, teško te pratiti. I promijeni frizuru, ova koju sad furaš je je*no grozna!", poručio mu je imitator.

'Dirty Donald' i 'Rock it man'

Na ulicama Hanioija, po mnogima najljepše i najmirnije azijske metropole, vlada prazničko raspoloženje. Svi iščekuju sastanak svjetskih vođa i zbijaju šale na njihov račun, a neki su odlučili i zaraditi.

Ulični prodavač Trung u tri je dana prodao više od 500 majci s printom Trumpa i Kima koje je sam dizajnirao. Novcem kupuje hranu siromašnima, a nada se da će njegove majice u svijet poslati poruku mira i nuklearnog razoružanja.

U Hanoiu se peku i posebni hamburgeri posvećeni dvojici lidera. Njihov izumitelj, chef Kelly kaže da je Trumpov burger, 'Dirty Donald', pravi američki klasik.

"Dvostruki sloj govedine, slanine, krastavaca i sira, a sve sam to začinio s malo ruskog umaka jer znam da američkom predsjedniku to odgovara", kazao je Kelly za Reuters te napomenuo da je Kimov burger puno ekstravagantniji:

"Dimljeni svinjski trbuh, veprovina, kimichi majoneza i prženi kimichi", objašnjava.

Nakon državničkih burgera, valja zaliti. u Hanoiu je ovih dana pravi hit koktel 'Rock it Man' napravljen od američkog burbona i sojua, korejskog rižinog vina. Dodano je i malo ljutog viskija koji simbolizira eksplozivnu narav dvojice državnika. Koktel završava s laganom slatkom notom jer je želja svih nas da summit završi u miru i svijetu donese veselje.

Donald Trump

Kim Jong-un

nuklearno oružje

Vijetnam

Hanoi

sastanak na vrhu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter