FOTO: Zar postoje i ovakvi ljudi?

Izraelski fotograf s berlinskom adresom fotomontažama javno posramljuje one koji snimaju selfije na mjestima stradanja u holokaustu


Mia Mitrović
24.04.2019.16:00
Izraelski fotograf s berlinskom adresom fotomontažama javno posramljuje one koji snimaju selfije na mjestima stradanja u holokaustu
NationalWWIIMuseum

sažeto

U Memorijalu ubijenim židovima u Berlinu turisti skaču, žongliraju i kreveljeći se snimaju selfije. Jedan umjetnik tome je stao na kraj zanimljivim projektom 


Mia Mitrović
24.04.2019.16:00

Memorijal Židovima ubijenim u Europi koji se nalazi u Berlinu godišnje posjeti oko 10.000 ljudi. Na žalost, među njima ima i onih kojima nedostaje elementarne ljudskosti i pijeteta prema žrtvama najstravičnijeg zločina koje čovječanstvo pamti pa unutar spomenika sastavljenog od 2.711 betonskih stupova prave grimase, skaču, voze skateboarede, žongliraju i snimaju selfije u glupim pozama.

Zbog toga je Shahak Shapira, izraelski umjetnik i satiričar s berlinskom adresom napravio web stranicu kojom je želio pokazati koliko je to neumjesno. Projekt je nazvao Yolocaust što je kombinacija internetske kovanice YOLO (you only live once, samo jednom se živi) i riječi za genocid koji su nacisti i njihovi saveznici počinili u Drugom svjetskom ratu.

Svih 12 mu se javilo 

Sadržaj stranice je fotogalerija koja prikazuje dvije fotografije, jednu iz memorijalnog centra, a na drugoj su oni koji su snimali neumjesne selfije montirani u istim tim pozama na stravične fotografije prizora stradalih u holokaustu.

Autor je izjavio da mu oni koji se pronađu na fotografijama, a u međuvremenu su se posramili svoje fotografije, mogu poslati mail s takvim objašnjenjem, kako bih njihovu fotografiju maknuo sa stranice. Objavljene selfije pronašao je na društvenim mrežama Instagram, Facebook, Tinder i Grindr. Uz fotke, objavljeni su komentari i lajkovi na fotografije.

Svih 12 osoba objavljenih na fotografijama prepoznalo se na njima nakon što je projekt postao viralan i svih 12 javilo se autoru s isprikama te su sadržaje uklonili sa svojih profila, no Internet sve pamti pa se Shahakove fotografije i dalje mogu vidjeti na brojnim portalima.

Berlin

holokaust

selfiji

Shahak Shapira

Yolocaust

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter