stigli su i pametni tenkovi

Izraelci su predstavili novo čudo: Ulični tenk oslanja se na umjetnu inteligenciju, sam će birati mete i pucati na njih


Daniel Radman
13.08.2019.08:45
Izraelci su predstavili novo čudo: Ulični tenk oslanja se na umjetnu inteligenciju, sam će birati mete i pucati na njih
Screenshot Youtube

sažeto

Oklopno vozilo Carmel je gotovo u potpunosti autonomno i nevidljivo za neprijateljske radare


Daniel Radman
13.08.2019.08:45

Izraelci su predstavili prototip novog borbenog vozila 'Carmel' koje prilično impresionira svojim opisom. Neki ga nazivaju inteligentnim tenkom, drugi nevidljivim, a riječ je vozilu teškom 35 tona koja je nešto manjih dimenzija od 'pravog tenka'.

Upravo im je tako nešto trebalo za ulične borbe. 'Pravi' tenkovi pokazali su im se neučinkovitim na terenu, pa mnogi spominju kako je ovo rezultat lekcije iz okršaja u Gazi 2014. godine, tamo su se izraelski oklopnjaci teško snalazili u uskim ulicama.

Ovako nešto dosad nije viđeno

Prema pisanju Jerusalem Posta, vozilo je gotovo u potpunosti autonomno i nevidljivo za neprijateljske radare. Osim toga, opremljeno je taktičkim dronovima koji ne samo da će imati izvidničku ulogu, već i onu napadačku.

Postoje tri prototipa 'Carmela', a ovisno za koji se odluče, posada bi dobivala tri tehnološka čuda. Jedna opcija je 'pametni šljem' kakvog imaju piloti zrakoplova F-35, druga je 'staklena kabina', a u trećoj opciji tenkom se upravlja poput joysticka na Xboxu.

"Carmel nije tenk, on je nešto posve drukčije, riječ je platformi koja dosad nije viđena", izjavio je zapovjednik izraelskih oružanih snaga Guy Hasson.

Tenk će sam birati mete? 

Na njegove riječi nadovezao se i Meir Shabtai, menadžer za robotiku 'Israel Aerospace Industriesa', koji je Carmel' nazvao idućom generacijom borbenih vozila zbog svoje sposobnosti da autonomno manevrira kao i da otkriva mete čak i na velikim udaljenostima.

'Količina informacija koje čovjek može razumjeti je ograničena, tako da platforma operateru daje samo informacije koje on treba. Vozilo može donijeti odluku čak i da puca na mete kako bi omogućila onome tko upravlja da se bavi onim na čemu mu treba bit fokus', pojasnio je.

Izrael

pametni tenk

Carmel

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter