rusi se ne daju smuljati

Izraelci strahuju od Putinove osvete, ne prolazi im priča da je avionska nesreća bila greška i za sve krive Siriju


100posto
19.09.2018.16:00
Izraelci strahuju od Putinove osvete, ne prolazi im priča da je avionska nesreća bila greška i za sve krive Siriju
Profimedia

sažeto

Navodno su izraelski piloti ruski avion koristili kao živi štit i time je on postao meta sirijske protuzračne obrane


100posto
19.09.2018.16:00

Izraelci su, u strahu od osvete ruskog predsjednika Vladimira Putina, analizirajući obaranje ruskog aviona "IL-20", priznali dio odgovornosti za ovu nesreću, pa sada nude svoju punu suradnju s ruskim vlastima.

Podsjetimo, u ponedjeljak su četiri aviona izraelske avijacije F-16 napala mete u Latakiji, sirijskom lučkom gradu. Izraelski avioni spustili su se na malu visinu i "stvorili opasnu situaciju za druge avione i brodove u regiji", priopćila je ruska vojska i dodaje kako su Izraelski piloti koristili ruski avion kao štit i time ga označili metom za snage sirijske protuzračne obrane, čiji je sustav PVO S-200 oborio ruski avion, pri čemu je poginulo 15 članova posade.

Izraelski mediji sada spekuliraju o uzrocima ovog incidenta i kako ga se moglo spriječiti, a neki i dalje krivnju pokušavaju svaliti isključivo na Assadov režim.

Kako zaključuje Jerusalem Post, ova tragedija stvara problem za Izrael jer otvara mogućnost da bi se krhka ravnoteža mogla ozbiljno narušiti, a Rusija jasno daje na znanje da incident nije bio greška, već posljedica izraelskog zračnog napada na Siriju.

Izraelska vojska priopćila je da će s ruskim vlastima podijeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident s oborenim ruskim "IL-20".

Rusija

avion

Sirija

Izrael

newsletter

Prijavite se na Newsletter