'Jesam li ja kriva?'

Izložena odjeća koje su nosile žene, žrtave silovanja, u trenutku kada su ih napali


HINA
10.01.2018.21:05
Izložena odjeća koje su nosile žene, žrtave silovanja, u trenutku kada su ih napali
Facebook / CCM

sažeto

U četvrti Molenbeek u Bruxellesu postavljena je izložba kojoj je svrha pobiti mit po kojemu žrtve silovanja nose provokativnu odjeću


HINA
10.01.2018.21:05

Na izložbi pod nazivom 'Jesam li ja kriva?' postavljenoj u četvrti Molenbeek u Bruxellesu, posjetitelji mogu vidjeti odjeću koju su silovane osobe nosile u trenutku kada su napadnute. 

Svrha izložbe je pobiti mit po kojemu žrtve silovanja nose provokativnu odjeću, što napadača, navodno, potiče na seksualno nasilje, objavili su organizatori, grupa CAW East Brabant. 

Među izloženom odjećom su donji dijelovi trenirki, pidžame, obične majice i obične 'neizazovne' haljine, piše BBC.

"Kada uđete u prostoriju shvatite da je riječ o vrlo uobičajenim komadima odjeće koju može odjenuti bilo tko. Među izlošcima je čak i obična dječja majica sa slikom iz crtića Moj mali poni", rekla je članica grupe CAW Lieshbeth Kennes za lokalni radio VRT1.

Dodaje da je većina ljudi još uvijek sklona za seksualno napastovanje okriviti žrtvu ili vjerovati da je ona bar djelomično odgovorna za ono što joj se dogodilo. 

Osobito se to ističe kada je žrtva odjevena provokativno, ako koketira ili se sama kasno navečer biciklom vozi kući. 

Kazala je i da se samo 10 posto silovanja u zemlji prijavi policiji, a tek svaki deseti slučaj završi osudom počinitelja. 

"Iza brojeva su stvarne osobe od krvi i mesa - žene, muškarci, djeca... Naše ih društvo obeshrabruje u nakani da o zločinu progovore", kazala je.

"No samo je jedna osoba odgovorna, jedna osoba koja je mogla spriječiti silovanje, a to je počinitelj", istaknula je Kennes.

silovanje

izložba

Bruxelles

'odjeća

'Jesam li ja kriva?'

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter