video: tajna podzemne građevine koja zbunjuje znanstvenike

Izgrađena je 300 godina poslije Krista i iako stručnjaci godinama istražuju njezino značenje, nitko ne zna čemu je služila


100posto
21.07.2019.18:00
Izgrađena je 300 godina poslije Krista i iako stručnjaci godinama istražuju njezino značenje, nitko ne zna čemu je služila
REUTERS

sažeto

Moguće je da se radi o jednom od najstarijih kršćanskih hramova


100posto
21.07.2019.18:00

Podzemna građevina dio je drevne tvrđave Narin-kala, koja je na popisu Unescove kulturne baštine, a nalazi se u gradu Derbentu u južnoj ruskoj Republici Dagestanu.

Nova studija pokazala je da bi misteriozna struktura pod zemljom, koja se nalazi u južnoj Rusiji, mogla biti jedna od najstarijih kršćanskih crkava na svijetu i najstariji kršćanski hram u toj zemlji.

Detaljno proučavanje

Do tog otkrića došli su ruski istraživači s Nacionalnog fakulteta za znanost i tehnologiju, a znanstvenici su uz pomoć skeniranja određenih struktura dubokih 12 metara, koje se nalaze smještene u sjeverozapadnom dijelu te tvrđave sagrađene oko 300. godine poslije Krista došli do zanimljivih otkrića.

Cilj skeniranja bio je da znanstvenici odrede 3D konfiguraciju ove strukture, s obzirom na to da "do danas nije shvaćeno koja je bila funkcija ove zgrade, je li bio rezervoar, kršćanski hram".

Dva mjeseca skeniranja

Istraživačima je trebalo više od dva mjeseca da završe skeniranje, nakon što su postavili detektore na dubini od oko deset metara u unutrašnjost konstrukcije i izvršili precizno mjerenje. Ni nakon završetka skeniranja, vodeći eksperti nisu u potpunosti sigurni oko funkcije ovog objekta. 

"Čudno bi bilo da ovu zgradu protumačim kao rezervoar za vodu. U istoj tvrđavi postoji slična podzemna građevina, duboka deset metara, i to je rezervoar. Ali, ova neobična struktura u koju smo postavili naše detektore je u obliku križa", poručili su znanstvenici.

Složili su se da u budućnosti treba napraviti detaljniju analizu, kako bi se dobila kompletna 3D slika tajanstvene zgrade, što bi konačno trebalo rasvijetli sve detalje u vezi s misterijom - na koji su način ljudi koristili ovu zgradu.

crkva

UNESCO

građevina

hram

narin kala

newsletter

Prijavite se na Newsletter