Slušaju li nas putem mobitela?

Izgleda da bi najjezivija teorija zavjere oko sigurnosti na Facebooku zapravo mogla biti točna i da smo pokusni kunići za društvo pod 24-satnim nadzorom koje nam se približava


Mia Mitrović
12.06.2019.18:00
Izgleda da bi najjezivija teorija zavjere oko sigurnosti na Facebooku zapravo mogla biti točna i da smo pokusni kunići za društvo pod 24-satnim nadzorom koje nam se približava
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

sažeto

Facebook poriče prisluškivanje korisnika, no činjenice mu ne idu u prilog, a na istu stvar sumnja i američki Kongres


Mia Mitrović
12.06.2019.18:00

Mnogi se korisnici Facebooka i pametnih telefona pitaju sluša li Facebook, Google i ostale društvene mreže naše razgovore putem mikrofona na našim pametnim telefonima. Razgovor o tome nerijetko se povede u nekom društvu i često se u tim prilikama događa da čujete pomalo jezivu priču o tome kako je netko negdje govorio o nekoj temi, na primjer mačkama, a Facebook i Google su mu potom nudili oglase koji se tiču mačaka, mačje hrane i mačjih igračaka.

Iako Facebook poriče da sluša korisnike, a isto ej ponovio i Mark Zuckerberg na saslušanju, ta je teorija veoma popularna među korisnicima, a mnogi imaju i konkretne dokaze kojima ju potkrepljuju. Ako istu praksu provode Alexa i Google Home, zbog čega bi Facebookom bilo drugačije?

Ne snimaju, osim ako to ne želite...

Bez obzira na to što Facebook poriče da koristi ovu nečasnu prasku kako bi korisnicima plasirao oglase, korisnici im uglavnom ne vjeruju. To nije ni čudno jer je kompanijama koje se bave prikupljanjem podataka teško povjerovati da brinu o privatnosti svojih korisnika. Čitavo njihovo poslovanje zasnovano je na 'pecanju' korisničkih podataka, obrađivanju istih putem umjetne inteligencije te plasiranju oglašivačima.

O ovoj temi Facebook se oglašavao nekoliko puta pomalo čudnim priopćenjima. U najnovijem su kazali da ne snimaju, osim ako im korisnici to ne dozvole:

"Facebook ne koristi mikrofon vašeg telefona za oglašavanje. To nije istina. za potrebe oglašavanja koristimo informacije dostupne na Facebook profilima korisnika, a ne ono o čemu pričate. Vaš mikrofon koristimo jedino ako ste nam za to dali dopuštenje ili ako koristite Facebookove opcije koje zahtijevaju postavke zvuka", napisao je Facebook, a dopuštenje za zvuk potrebno je da bi audio i video sadržaj koji se distribuira na Facebooku radio kako treba.

Da Facebooku ne treba slušati razgovore korisnika kako bi im plasirali oglase smatraju i stručnjaci, no korisnici su i dalje skeptični. Sumnje u istinitost onoga što Facebook službeno tvrdi izrazio je i Christopher Wylie, zviždač u slučaju Cambridge Analytice koji je izjavio da je vrlo lako moguće da Facebook sluša 'kontekst okoline korisnika'.

Stvar rješava crna traka 

Iako za to još uvijek nema dokaza da slušaju i što Facebook to odlučno poriče, da to nije točno uvjereni su istovremeno i teoretičari zavjere, ali i američki kongresnici koji trenutno pronalaze način da detaljnije ispitaju problematiku.

Facebookova reputacija što se tiče sigurnosti podataka korisnika ozbiljno je narušena, a njegovi korisnici zapravo su pokusni kunić za kapitalističko društvo pod 24-satnim nadzorom koje nam se opasno približava. Ako se situacija s nadzorom pogorša, vrlo je lako moguće da će čovječanstvo u sljedećih 20-ak godina završiti u digitalnom srednjem vijeku. Facebook, Apple i Google su ga započeli, aposao će završiti Huawei, Amazon i Alibaba.

A da tamo gdje ima dima ima i vatre pokazuje i neuobičajena praksa Zuckerberga samog koji je u javnosti više puta snimljen kako koristi laptope i mobilne uređaje čije su leće za kameru kao i mikrofoni prelijepljeni crnom trakom. isti savjet korisnicima diljem svijeta je dao i Edward Snowden.

Facebook

cyberšpijunaža

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter