Anketa: Koga biste odabrali

Izbori su iduće godine, a uskoro počinje predsjednička utrka, tko bi mogli biti sudionici?


Valerija Bebek
22.10.2018.10:25
Izbori su iduće godine, a uskoro počinje predsjednička utrka, tko bi mogli biti sudionici?
Cropix

sažeto

Nitko od kandidata nije službeno obznanio svoje namjere, ali u političkim krugovima se nagađa i razgovara o tome tko su mogući najistaknutiji kandidati


Valerija Bebek
22.10.2018.10:25

Hrvatsku čeka izborna godina - u 2019. trebali bismo izaći na predsjedničke izbore. A mogući kandidati za sada su tajanstveni pa čak i sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja po ustavu ima mogućnost za još jedan mandat. Predsjednica neće sada donijeti odluku hoće li se kandidirati za svoj drugi mandat, nego poslije europskih izbora, rekli su Jutarnjem izvori bliski predsjednici. Europski izbori bit će u svibnju 2019. te nakon što oni prođu Grabar-Kitarović će javno reći svoju odluku.

Tko bi se na tim izborima mogao suprotstaviti popularnoj predsjednici, ako se ona odluči na drugi mandat, također se nagađa, a među kandidatima mogao bi se naći Zoran Milanović nekadašnji šef SDP-a i bivši premijer. Navodno o novoj funkciji razmišlja vrlo ozbiljno. Jutarnji piše kako, iako se povukao iz politike, redovito se čuje sa svojim kontaktima. Navodno procjenjuju kolike su mu šanse u odnosu s Kolindom Grabar-Kitarović. Jer ne bi si mogao dopustiti poraz.

Orešković oštro iskritizirala predsjednicu

SDP za sada šuti o svojim mogućim kandidatima za tu utrku, a uslijed hektične situacije u toj stranci i nemoguće je predvidjeti tko će u njoj ostati još godinu dana.

No, nakon jučerašnje emisije 'Nedjeljom u dva' jasno je da Dalija Orešković ima političkih ambicija. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u svom je odlučnom i oštrom nastupu pobrala mnoge simpatije. "Sve ono što mi je kao čovjeku svetinja, na dnevnoj razini gledam kako se omalovažava. Ulazak u politiku je moja obveza i odgovornost", rekla je Orešković voditelju emisije Aleksandru Stankoviću.

Iz razgovora je sasvim očito kako Orešković nije zadovoljna upravljanjem zemlje, a posebno oštra je bila prema predsjednici. "Ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana, ali nešto joj magli pogled na stvarni život hrvatskih građana", kazala je Orešković i dodala kako bi predsjednica trebala reagirati kada vidi neprimjerene pojave. Primjerice, predsjednica nije ništa rekla o kiretažama na živo. "Čini se da je izolirana i odsječena od procesa kojima bi se trebala baviti, a dominantan fokus joj je na osobnoj promociji", zaključila je Orešković.

U slučaju da se njih troje kandidira za predsjedničke izbore iduće godine kome biste od njih dali glas?

Cropix

anketa

Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednički izbori

Zoran Milanović

Dalija Orešković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter