Superjunak našeg doba

U novoj biografiji 'izuzetni vođa' čvrsto drži palicu i gura čeličnog konja poput oluje, piše poeziju na kineskom, a s njim se ne može mjeriti ni jedn smrtnik


Mia Mitrović
21.04.2019.20:00
U novoj biografiji 'izuzetni vođa' čvrsto drži palicu i gura čeličnog konja poput oluje, piše poeziju na kineskom, a s njim se ne može mjeriti ni jedn smrtnik
Reuters

sažeto

Mi gradimo Kima, Kim gradi nas.


Mia Mitrović
21.04.2019.20:00

U Sjevernoj je Koreji izašla nova biografija 'izuzetnog vođe' Kima Yong-una naslovljena skromno 'Veliki čovjek'. Rijetko koja knjiga sadrži laž već u naslovu, no ova je definitno jedna od njih jer Kim definitivno nije 'velik' - ima tek metar i sedamdeset isto kao i ruski predsjednik Putin.

Kimu Yong-unu, ako je suditi prema onom što piše u novoj biografiji, ravni nisu ni Betmen, ni Supermen, ni Akvamen, a bogami ni zagrebački gradonačelnik koji se rado voli uspoređivati sa superjunacima. U knjizi koja će, nadamo se postati svjetski bestseler, (ako režim dopusti prodaju izvan sjevernokorejskih granica) Kim ej prikazan kao 'neuobičajeno hrabar i neustrašiv lideri 'dar s neba' svim narodima i narodnostima svijeta.

Kimov CV

Kim je, piše režimski biograf, majstor svemu čega se prihvati. Ima 'pronicljivo predznanje i znanstvene analitičke sposobnosti', posjeduje 'junački muški karakter i raspoloženje', a vješt je u svim stvarima. Sve ovo prosječnom zapadnjaku zvuči itekako poznato jer slične stvari svatko od nas piše u svoje životopise koje šalje poslodavcima nadajući se što boljem zaposlenju. Svi smo mi Kim. Mi gradimo Kima, Kim gradi nas.

Reuters

Kim Yong je sposoban jahač, neustrašivi mornar i agresivni tenkist koji 'čvrsto drži palicu i gura čeličnog konja poput oluje' (ok, ovo zvuči malo perverznjikavo). Svoje superjunačke sposobnosti Kim pokazuje od rođenja, a kao vrhunski strijelac pokazao se već s tri godine kada je 'uništio deset meta s jednom sekundom razmaka'. Kakav Robin Hood, kakvi bakrači, Kimovom 'hrabrošću i smjelošću ne može se mjeriti ni jedan smrtnik'.

Osim ratničke, 'izuzetni vođa' posjeduje i umjetničku crtu. Poeziju piše na kineskom, a govori sedam jezika (vjerojatno istovremeno). Izdavanje knjige poklapa se s novim titulama koje je dobio od CK Radničke partije Sjeverne Koreje među kojim je i ona 'Vrhovnog predstavnika naroda' što je uznemirilo južne susjede jer implicira i da je njihov gospodar što bi moglo značiti da Kim, sada kada je nagovorio Trumpa da mu skine sankcije namjerava ponovno ujediniti dvije Koreje, ali silom.

Sjeverna Koreja

Kim Jong-un

biografija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter