Igre prijestolja vs. igre Živog zida

Iza svega stoji Sinčićeva khaleessi, no John Sinčić neće joj 'zariti' nož u srce, a Littlefinger, pardon Mali Pernar, ima rješenje kao preživjeti ove političke igre


Matej Devčić
05.06.2019.09:30
Iza svega stoji Sinčićeva khaleessi, no John Sinčić neće joj 'zariti' nož u srce, a Littlefinger, pardon Mali Pernar, ima rješenje kao preživjeti ove političke igre
Ilustracija/Biljana Gaurina/CROPIX/Profimedia

Matej Devčić
05.06.2019.09:30

Treća parlamentarna stranka koja je na svom prvom kongresu pozvala na izlazak Hrvatske iz Europske unije, raspada se, eto ti vraga, baš zbog te iste. Živi zid proživljava veliku krizu zbog odluke tko će od njihovih članova u Europski parlament, u kojem su osvojili jedan mandat, i tko će od njih u džep spremiti osam tisuća kuna plaće te dnevnice čiji iznos ide iznad tristo eura.

Priča iza svega ovoga luđa je nego ona od "Igre prijestolja". Sve je počelo još tijekom vikenda kada je Tihomir Lukanić objavio da podnosi ostavku u stranci na funkciji glavnog tajnika te da za sada neće "konzumirati" mandat u Europskom parlamentu. 

Lukanić je bio nositelj liste za EU izbore, a njegovo shvaćanje Europe možda najbolje dočaravaju riječi koje je izgovorio u jednoj političkoj emisiji na javnoj televiziji: "Neki izjavljuju da čak postoji mogućnost da nije potrebno da Hrvatska više ima nogometnu reprezentaciju na sljedećem Svjetskom prvenstvu, nego da bi to trebala biti nekakva reprezentacija Europe. E, u tom smjeru vam idu mainstream stranke, HDZ, SDP, HNS i svi njihovi sateliti. Mi želimo biti u Europskom parlamentu predstavnici Hrvatske, a ne u Zagrebu predstavnici Bruxellesa", ustvrdio je Lukanić.

Goran Mehkek/CROPIX

Ponovno postao glavni tajnik stranke, no u Bruxelles ne ide

Također u nedavnom intervju za Hinu kazao je da je ovakva Europska unija "dogorjela svijeća" te da će se zastupnici Živog zida u Europskom parlamentu zalagati za "redizajn" Europske unije. Zamnimljivo, Uniju bi redizajnirali oni koji ne mogu utanačiti dizajn vlastite stranke.

Iako je Lukanić kasnije promjenio priču i rekao da  ostaje član stranke koja je postala Europarlamentarna stranka i kako će doći do njene reorganizacije. Zbog daljnjeg slijeda događaja, ova izjava će zvučati kao da ju je izustio sam prorok, no tomu nije tako. Izustio je to čovjek koji je jako dobro bio upućen u ono što tek slijedi. 

A u utorak je Živi zid priredio pravi spektakl. Lukanić je tako ponovno postao glavni tajnik stranke, a objavljeno je kako u Bruxelles ide Ivan Vilibor Sinčić, koji je s liste te stranke na izborima osvojio najviše preferencijalnih glasova.

"Što je, što hoćeš" - vikali su 

No saga tu ne prestaje,  Živi zid je suspendirao Branimira Bunjca jer je dogovor oko toga tko će ići u Europski parlament onemogućen. "Ideja je da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Dogovor je onemogućen, našli smo alternativno rješenje, da do parlamentarnih izbora ja odem u Europski parlament, a nakon toga ćemo vidjeti. Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i očekujem da prepusti mandat meni da ga dam Lukaniću. Zbog takvog ponašanja sam suspendirao Branimira Bunjca, a o njegovoj budućnosti će se odlučivati", kazao je Sinčić.

Što je to točno Bunjac skrivio, doznaje se vrlo brzo. Mediji objavljuju snimku sastanka članova visokih članova Živog zida. Na snimci se može vidjeti kako u nekoj kuhinji zagovornik iliberalne demokracije, političkog sustava zasnovanog na pravilima većine u kojemu je poštivanje prava manjina na vrlo niskoj razini, i jučer imenovani međunarodni tajnik stranke Dominik Vuletić vode žustru raspravu s Bunjcem koja je umalo prerasla u fizički obračun. 

"Što je, što hoćeš", vikali su tako nešto jedan drugome, licem u lice. S obzirom na to da i Vuletić i Bunjac vole isticati kako su akademski građani, treba se zapitati priliči li ovakvo ponašanje akademskim građanima ili primitivcima. Svoju stranu priče o ovom događaju Bunjac će iznijeti danas na press konferenciji u 11 sati.

Iza svega stoji majka stranke?

I sad, zlurado neki tvrde, pa čak i Pernar, da iza svega stoji Sinčićeva "khaleesi" - majka stranke Vladimira Palfi. No, nećemo tu gledati rasplet kao u Igri prijestolja da će Jon Vilibor Sinčić zariti nož u srce svoje khaleesi.

Naprotiv, on će poslušati sve što ona kaže, pogotovo kada je u pitanju novac i sigurna plaća za razliku od nesigurne stranke kojoj pada rejting i koja se polako počinje ispuhivati.

Goran Mehkek/CROPIX

Tog ispuhivanja očito se boji i sam Pernar, ali i Sinčićeve supruge. Pernar je, naime, rekao da ukoliko Palfi izbaci Bunjca iz Sabora i odluči konzumirati svoj mandat da on neće moći nastaviti svoju političku budućnost unutar Živog zida. Nema ništa ni protiv Sinčića, a ni protiv Palfi, ustvrdio je u videu kojeg je objavio nakon stranačkog kaosa.

No, ako do toga i dođe, Pernar ima rješenje. Spreman je osnovati i drugu stranku!  I to je u redu, ipak ima iskustva sa strankama. Živi zid mu nije prva, a znamo ni zadnja. 

Zahvaljujući Pernaru dignuli pozamašnu svotu novaca

Za stranku Abeceda demokracije, čiji je čelnik Stjepan Vujanić, praktički nitko nije čuo. Možda ste i čuli ukoliko ste jedan od onih kojem za oko zapnu neke opskurne liste, pa igrom slučaja znate za njih. Ta stranka je na izborima prije dvije godine dobila 26 glasova.

Prije konstituiranja Sabora u nju ulazi Pernar, a Abeceda demokracije time postaje parlamentarna stranka iako je Pernar u Sabor biran kao zastupnik Živog zida. Na njegovo ime stranka je od tada primala propisanu "glavarinu", a sveukupno su iz državnog proračuna u protekle tri godini dobili 764 tisuće kuna.

U tu priču uključio se DORH, Državna revizija, otkrivene su nepravilnosti u trošenju novca, no toj stranci će i dalje kapati pozamašan iznos, a dio njega dobit će i Pernar koji se iz stranke ispisao jer mu je tako naredio  - Sinčić. Bez obzira što se Pernar 

Živi stid, zaključak je do kojeg se može doći nakon što se promisli o svemu ovome.   

Ivan Pernar

Živi zid

Ivan Vilibor Sinčić

Branimir Bunjac

Vladimira Palfi

Tihomir Lukanić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter