ASSANGE vs CIA

Iz veleposlanstva Ekvadora progovorio o onim dokumentima koje je WikiLeaks nedavno objavio


HINA
09.03.2017.20:05
Iz veleposlanstva Ekvadora progovorio o onim dokumentima koje je WikiLeaks nedavno objavio
Reuters

sažeto

Dokumenti opisuju više od tisuću programa koji omogućuju nadzor elektronskih aparata poput smartphonea ili televizora, čak automobila, za špijuniranje korisnika


HINA
09.03.2017.20:05

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange je u četvrtak, nakon što je WikiLeaks u utorak objavio tisuće dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je koristila CIA za provaljivanje u pametne telefone, aplikacije i u druge elektroničke uređaje, optužio CIA-u za "razornu nesposobnost" jer je skladištila programe kibernetičke špijunaže na jednom mjestu.

Američka Središnja obavještajna agencija je u četvrtak odgovorila da Julian Assange nije primjer istine i poštenja i ponovila kao i u srijedu da će aktivno nastaviti skupljati informacije u inozemstvu za zaštitu Amerike od terorista, neprijateljskih zemalja i drugih protivnika.

"Skupljanje takvog arsenala i čuvanje na jednom mjestu je dokaz razorne nesposobnosti", rekao je nekoliko sati ranije Julian Asange na konferenciji za novinare  iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu kamo se sklonio 2012.

Assange je rekao da će WikiLeaks raditi s proizvođačima elektroničkih naprava, nakon otkrića o piratskom programu CIA -e koji omogućuje transformaciju televizora ili pametnog telefona u prislušni aparat.

"Odlučili smo raditi s njima i dati im ekskluzivni pristup dodatnim tehničkim pojedinostima koje posjedujemo radi dodatnih korekcija", objasnio je Assange.

Ti dokumenti, čiju autentičnost CIA nije potvrdila, opisuju više od tisuću programa koji omogućuju nadzor elektronskih aparata poput smartphonea ili televizora, čak automobila, za špijuniranje korisnika.

CIA

WikiLeaks

prisluškivanje

Assange

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter