prijete požari, otkazani ispiti...

Iz Sahare stigao najveći toplinski val u posljednjih 70 godina, stižu paklene vrućine, prodaja klima porasla za 300 posto


100posto
25.06.2019.11:55
Iz Sahare stigao najveći toplinski val u posljednjih 70 godina, stižu paklene vrućine, prodaja klima porasla za 300 posto
Reuters

sažeto

Smatra se da je to najjači val topline od 1947. godine od kada se prikupljaju podaci


100posto
25.06.2019.11:55

Iz Sahare je u Europu početkom tjedna stigao nezapamćeni val topline s temperaturama od 40 stupnjeva te su vlasti izdale upozorenje građanima. 

Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao kako će cijela vlada biti mobilizirana, a Francuska još pamti opasnih vrućina koje su pogodile tu zemlju 2003. godine koja je odnijela 15.000 žrtava.

Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači val topline od 1947. godine od kada se prikupljaju podaci.

Pripreme za najgore

Cropix

Zbog svega toga su odgođeni ispiti iz mature u Francuskoj, francuska željeznička kompanija osigurala je 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju poremećaja prometa, a jedan maloprodajni lanac je najavio povećanje prodaje klima-uređaja i ventilatora za 300 posto u odnosu na prošlu godinu.

Slična situacija je i u Španjolskoj te je njihova meteorološka služba izdala niz upozorenja građanima, kao i na opasnost od požara u nekom djelovima zemlje, a očekuje se temperature do 42 stupnjeva.

Sve češće se to ponavljati

I Njemačka se priprema za žestok val vrućina, najveći u posljednjih 70 godina. Stručnjaci upozoravaju kako globalno zagrijavanje klime izazvano emisijom zagađujućih plinova, fenomenom staklenika, pojačava tu klimatsku pojavu koja stiže iz Afrike, i to će se sve češće ponavljati.

A Europa bi time bila posebno pogođena. Toplinski val koji zbog guste gradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogađa gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći - po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stupnjeva iznad uobičajene za taj period.

Europa

vrućine

upozorenje

toplinski udar

toplinski val

newsletter

Prijavite se na Newsletter