tko je ovdje prosvir'o?

Iz proračuna mu je ukradeno 17 milijuna kuna pa je našao briljantno riješenje. Kirin će sam istraživati propust za koji je odgovoran


100posto
03.07.2019.11:00
Iz proračuna mu je ukradeno 17 milijuna kuna pa je našao briljantno riješenje. Kirin će sam istraživati propust za koji je odgovoran
Cropix

100posto
03.07.2019.11:00

Prije mjesec dana Viroviticu je zatekla strašna vijest, u blizini grada pronađeno je beživotno tijelo 37-godišnjeg Siniše Palma, pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo. Kao da ova mučna vijest sama po sebi nije bila dovoljna, ona je dobila svoj crni nastavak i u političkom životu grada.

Kirin napisao priopćenje, pa je pronađeno tijelo 

Damjan Tadic / CROPIX

Palmovo tijelo pronađeno je u ponedjeljak, 3. lipnja oko 11 sati ujutro, nedugo nakon što je gradonačelnik Ivica Kirin medijima poslao priopćenje u kojem je naveo da na štetu gradskog proračuna počinjeno više kaznenih djela.

'Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, istog trenutka sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka', napisao je tada Kirin.

U tom priopćenju Kirin je zapravo opisao ono što se dogodilo prethodnog radnog dana, u petak, 31. svibnja. Tada je Palma udaljio iz službe i razriješio svih ovlasti zbog sumnje da je odgovoran za nestanak više od 17 milijuna iz gradskog proračuna.

Kao da je Marić pronevjerio 300 milijuna kuna...

Kuloarske priče o smrti pročelnika krenule su kolati gradom, mnogima je bilo čudno što nije provedena obdukcija (premda je zakonski bila obvezna), sahrana pokojnika uslijedila je svega dan nakon što je pronađeno tijelo... Premda nitko u Virovitici ne sumnja u to da je bila riječ o samoubojstvu, mnogi vjeruju da Palm nije bio jedini krivac za nestanak novca. U javnost je ubrzo puštena priča oko njegovih kockarskih problema, no to nije razuvjerilo 'nevjerne Tome', tj. opoziciju, da se u gradu, ako ništa drugo, radi netransparentno.

'To je kao da ministar Marić pronevjeri 300 milijardi kuna, a da premijer Plenković kaže da o tome ništa nije znao', povukao je paralelu SDP-ovac Dražen Kurečić.

No, Kirin, unatoč svim pritiscima nije dao ostavku. Njegovo opravdanje glasilo je da je 'osobno učinio sve da spriječi štetu u gradskom proračunu' te da je kao gradonačelnik tek 'subjektivno odgovoran'. Objektivne krivnje nema jer ništa nezakonito nije naložio, naprotiv on smatra da je uspostavio 'niz mjera za nadzor virovitičkog proračuna'.

Sad Kirin postaje istražitelj?

Damjan Tadic / CROPIX;

No, to nije bilo sve od Kirina. Prema vijestima koje stižu iz Virovitice sada je otišao korak dalje. Dok 'institucije rade svoj posao', barem one državne, i ove lokalne će se od danas baciti na rasvjetljenje ovog problema. Za popodne sazvana je sjednica Gradskog vijeća koje će po svemu sudeći donijeti 'Odluku o ovlaštenju gradonačelnika' što u praksi znači da će Kirin od predmeta istrage zapravo postati - istražitelj.

'U svrhu utvrđivanja opsega i načina vršenja štetnih radnji, u pojedinim fazama postupka nužne su dodatne provjere, utvrđivanje činjenica, analize, vještačenja i zastupanja vezano za sudske i druge postupke, a time i potreba za uključivanjem vanjskih stručnih fizičkih i pravnih osoba.

U skladu s time, potrebno je ovlastiti gradonačelnika da, u skladu s odredbama Odluke, poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi potrebne tvrtke za pružanje pravne pomoći, reviziju poslovanja kako bi se omogućilo izvršavanje radnji i postupaka kojima će se nadoknaditi šteta koja je nanesena Gradu', stoji u šokantnom prijedlogu.

HDZ, dakako, ima većinu u vijeću, pa se očekuje da će Kirinu to bez problema proći.

istraga

virovitica

proračun

Ivica Kirin

newsletter

Prijavite se na Newsletter