I ON JE ODLETIO

Nakon tri mjeseca kravala i teroriziranja SMS aferom moral i etika došli su na naplatu. Vlado bye, bye


100posto
13.12.2018.14:15
Nakon tri mjeseca kravala i teroriziranja SMS aferom moral i etika došli su na naplatu. Vlado bye, bye
Damir Krajac/CROPIX

sažeto

Vlado Galić, savjetnik predsjednice za obranu i sigurnost podnio je ostavku i prije nego što se očekivalo. Razlog tomu je njegovo muljanje o poznanstvu s krivotvoriteljem SMS-ova Franjom Vargom


100posto
13.12.2018.14:15

Sumnja na upletenost u aferu SMS došla je glave Vladi Galiću, savjetniku za obranu i sigurnost predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Nakon što je u četvrtak ujutro u Jutarnjem listu izašla vijest o njegovoj smjeni, istog dana popodne obznanio je da svoju funkciju napušta zbog 'moralnih i etičkih razloga'.

Afera SMS koja od rujna drma hrvatskim javnim prostorom razotkrila je krivotvorenje prepiske između Zdravka Mamića, glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i osječkog suca koji je vodio postupak . Lažne SMS-ove izradio je bivši policijski informatičar Franjo Varga kojeg je, otkrili su mediji, s vrhom HDZ-a i njegovim tadašnjim predsjednikom Tomislavom Karamarkom spojio upravo predsjedničin savjetnik Galić koji je danas podnio ostavku.

U intervjuu za Globus Galić je negirao povezanost s akterima afere SMS i kazao kako je Vargu sreo samo dva puta.

„Bilo je to jedno u nizu od stotina sličnih upoznavanja dok sam obilazio teren za vrijeme rada u HDZ-u; čovjek u problemima, bez posla, blokiran račun, u tijeku razvod… Pitao sam ga što zna raditi i nakon što mi je rekao kako može pomoći oko društvenih mreža, to me je zainteresiralo i s njim sam komunicirao u tom smislu. Naglašavam kako ne znam ni za kakve unutarstranačke obračune u kojima bi se koristili lažni SMS-ovi ili nešto slično jer da ih je bilo, oni bi sigurno završili u medijima“, rekao je Globusu Galić te  dodao da 'ako ta lažna SMS korespondencija uistinu postoji, a ozbiljne su mi osobe rekle da su je osobno imale prilike vidjeti, tada je prva i za sada jedina žrtva unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristili lažni SMS-ovi Milijan Brkić, O.K., i ja'.

S obzirom na to da je predsjedničin savjetnik ostavku 'iz moralnih i etičkih razloga' dao u vrlo kratkom roku za pretpostaviti je da je njegova šefica Kolinda Grabar –Kitarović došla do novih informacija koje dublje kompromitiraju njena sada već bivšeg suradnika.

Zdravko Mamić

Kolinda Grabar-Kitarović

Milijan Brkić

afera SMS

Vlado galić

newsletter

Prijavite se na Newsletter