POSRNULI TAJKUN UZVRAĆA UDARAC

Ivica Todorić USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića i Martine Dalić zbog zločinačkog udruživanja


Tomislav Kukec
24.10.2018.13:40
Ivica Todorić USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića i Martine Dalić zbog zločinačkog udruživanja
Cropix

sažeto

Bivši vlasnik Agrokora premijera i bivšu minsitricu te još niz osumnjičenika tereti za nezakonito formiranje takozvane 'skupine Borg'


Tomislav Kukec
24.10.2018.13:40

Posrnuli hrvatski tajkun i poduzetnik Ivica Todorić na svom je blogu danas izvijestio kako je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv više osoba za zločinačko druživanje, među kojima su i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. 

Uz njih Todorić je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala prijavio i bivšeg izvanrednog povjerenika Vlade RH za Agrokor Antu Ramljaka, direktora tvrtke Alter Savjetovanje Branimira Bricelja, direktora Texo Managementa Zorana Besaka te Borisa Šavorića, odvjetnika i partnera u odvjetničkom društvu Šavorić i partneri. 

'Oformili su nezakonitu grupu Borg'

Todorić u prijavi tvrdi da su Dalić i Plenković, zajednički i po prethodnom dogovoru "povezali u zajedničko djelovanje III osumnjičenog Antu Ramljaka osobno, a kasnije i kao imenovanog Izvanrednog povjerenika u izvanrednoj Upravi koncerna Agrokor, IV osumnjičenog Branimira Bricelja, V osumnjičenog Tomislava Matića, VI osumnjičenog Zorana Besaka i VII osumnjičenog Borisa Šavorića i na taj način bez uporišta u pravnim propisima Republike Hrvatske, tajno i netransparentno oformili neformalnu i nezakonitu skupinu osoba (tzv. grupa ''BORG'') "

Bivši vlasnik najmoćnije hrvatske kompanije tvrdi kako je na taj način osigurana smjena uprave koncerna Agrokor, a da su pritom savjetnici u poslu primali "neprimjereno visoke naknade". Todorićev u prijavi navodi kako su na taj nači Andrej Plenković i Martina Dalić "kao službene osobe iskoristili svoj položaj i ovlasti te nisu obavili dužnost, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta". 

Todorić kaže kako je samo na savjetničke usluge dosad potrošeno oko pola milijarde kuna.

Hoće li ga izručiti?

Prijavu zaključuje prijedlogom o otvaranju kriminalističke istrage te pokretanju kaznenog progona protiv osumnjičenika.

Njegove prijave dolaze samo dan uoči ročišta na sudu u Londonu gdje bi se trebalo odlučiti hoće li ga Ujedinjeno Kraljevstvo izručiti Hrvatskoj, gdje mu prijeti suđenje zbog kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Andrej Plenković

Agrokor

Ivica Todorić

Ante Ramljak

Martina Dalić

grupa Borg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter