DVA MJESECA ZATVORA ZBOG GRAFITA

Ivan Pernar: 'Osuđen sam iako nisam dobio ni jedan poziv na sud, a nisam mogao ni iznijeti obranu'


Vid Barić
16.09.2017.14:45
Ivan Pernar: 'Osuđen sam iako nisam dobio ni jedan poziv na sud, a nisam mogao ni iznijeti obranu'
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Zastupnik tvrdi da nije dobio ni jedan poziv na sud, niti je bio u mogućnosti iznijeti svoju obranu


Vid Barić
16.09.2017.14:45

Saborski zastupnik Ivan Pernar noćas je na svom Facebook profilu objavio kako je dobio dva mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana. Pernar nije napisao zbog čega je dobio kaznu već je samo najavio kako će borba protiv "kriminalne vlasti sada biti još deset puta jača". 

Javili smo se Pernaru kako bi provjerili tvrdnje oko "politički motiviranog procesa" u kojem je, kako kaže, "proglašen krivim bez da je dobio priliku iznijeti obranu".

"HDZ je da bi se poštedio blamaže odlučio presuditi mi bez sudskog procesa u slučaju grafiti," započeo je za 100posto priču Pernar.

"Znači u kaznenom postupku nisam dobio niti jedan poziv za sud, niti mogućnost da iznesem svoju obranu. Svako suđenje u kojem optuženik nema mogućnost iznijeti svoju obranu ili koje je sprovedeno u tajnosti, nije pošteno suđenje! Moje je bilo takvo i zato ću svoju obranu umjesto u sudnici morati iznositi u Saboru jer mi sutkinja Sanda Bramberger Ostojić nije ostavila drugu mogućnost," nastavio je Pernar.

Prilično revoltiran ovom sudskom presudom, Pernar nije birao riječi u komentiranju hrvatskog pravosuđa i metoda odlučivanja koje je iskusio i na svojoj koži:

"U povijesti pravosuđa, pa čak i jugoslavenskog, nacističkog ili sovjetskog, kada se radilo o političkim procesima uvijek je postojalo suđenje (u pravilu javno) jer se morala zadovoljiti pravna forma. HDZ se ne drži niti forme," nastavio je.

"Zamislite situaciju da su oni u opoziciji i da vladajuća stranka njihovim zastupnicima sudi na takav način. Nitko osim HDZ-ovaca nije dovodio u pitanje treba li zadovoljiti formu, tj. provesti samo suđenje u kojem se optuženiku čitaju u pravilu izmišljene optužbe, pojačane lažnim svjedocima i u kojem optuženik može iznijeti svoju obranu," završio je osuđeni Ivan Pernar.

Pernar je zbog ispisivanja grafita uhićen 2015. godine kada je zajedno s dva stranačka prijatelja crnim sprejem i šablonama dimenzija metar s 40 cm šarao stranački naziv po parku, rasvjetnim stupovima i trafostanici.

HDZ

suđenje

Ivan Pernar

grafiti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter