Sumnja na prljavi savez

Italija istražuje jesu li organizacije koje spašavaju migrante iz Mediterana povezane s krijumčarima ljudi


HINA
10.05.2017.21:50
Italija istražuje jesu li organizacije koje spašavaju migrante iz Mediterana povezane s krijumčarima ljudi
Facebook Proactiva Open Arms

sažeto

Čini se da neke spasilačke ekipe unaprijed znaju gdje treba tražiti brodice s migrantima nakon što su ih krijumčari poslali iz sjevernoafričkih luka


HINA
10.05.2017.21:50

Talijanski tužitelj rekao je u srijedu da istražuje neke članove humanitarnih organizacija koje spašavaju migrante na Mediteranu zbog sumnji da su surađivali s krijumčarima ljudi. Ambrogio Cartosio, glavni tužitelj zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, rekao je pred parlamentarnim odborom u Rimu da same organizacije nisu meta istrage. Sumnje su se pojavile jer izgleda da su neke spasilačke ekipe znale unaprijed gdje treba tražiti brodice s migrantima nakon što su ih krijumčari poslali iz sjevernoafričkih luka, rekao je.

"Znamo da su nevladine organizacije spašavale ljude na moru a da nisu informirale obalnu stražu", rekao je.

Talijanska obalna straža zadužena je za koordinaciju svih spasilačkih akcija u međunarodnim vodama kod Libije. Tužitelj nije ulazio u druge pojedinosti. Informacije o istragama koje su u tijeku moraju biti tajne.

Humanitarne organizacije odbacuju sve optužbe.

Tužitelj Katanije, na istočnoj obali Sicilije, također istražuje te optužbe. No nije otvorio kaznenu istragu jer nema dokaza da su krijumčari i spasioci doista u dogovoru, premda tvrdi da postoje telefonski kontakti. Cartosio je rekao da nema dokaza o telefonskim kontaktima između krijumčara i spasioca niti o podmićivanju nevladinih organizacija, što Zuccaro također istražuje.

U Italiju je ove godine došlo gotovo 40 posto više migranata nego u istom razdoblju lani, a u zadnje tri godine stiglo ih je više od pola milijuna. Neki talijanski političari tvrde da nevladine organizacije vode "taxi" službu za migrante.

Italija

migranti

trgovina ljudima

krijumčari ljudi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter