Srbi o nama imaju najnegativnije mišljenje

Istraživali perspektivu odnosa Srbije i Albanije, pa otkrili da o Hrvatima misle gore nego o Albancima


Daniel Radman
06.03.2019.09:20
Istraživali perspektivu odnosa Srbije i Albanije, pa otkrili da o Hrvatima misle gore nego o Albancima
Profimedia

sažeto

Od svih zemalja u regiji, o Hrvatima najnegativnije mišljenje ima 45 posto Srba, a 33 ih ima o Albancima


Daniel Radman
06.03.2019.09:20

U Srbiji je provedeno veliko istraživanje o odnosu srpskog i albanskog naroda koje je za cilj imalo analizirati uzroke sporenja te mogućnosti buduće suradnje, a koje, očekivano, nije donijelo neke pretjerano ohrabrujuće vijesti. Negativno i 'djelomično negativno' mišljenje o Albancima ima 64 posto Srba, a 59 posto Albanaca tako misli o Srbima. Da će se ostati tako, tj. da se odnosi između zemalja neće mijenjati na bolje, misli 63 posto Srba i 67 posto Albanaca.

No, kad su već radili veliko istraživanje – naručile su ga nacionalne novinske agencije, beogradski Tanjug i tiranska ATA, uz pokroviteljstvo norveške ambasade u Beogradu – ispitani su i odnosi s drugim zemljama regije, a tu se pokazalo da se Hrvati Srbima čine gorim susjedima od Albanaca!

Goran Mehkek / CROPIX

Od svih zemalja u regiji, o Hrvatima najnegativnije mišljenje ima 45 posto Srba, a 33 ih ima o Albancima. Na trećem neslavnom mjestu završili su Crnogorci s devet posto, zatim slijede Bošnjaci s pet posto. Najmanje su prozvani Bugari(3), Rumunji(2), Mađari(1) i Makedonci(1).

Tablica o najpozitivnijim narodima izgleda posve drukčije, tu su neprikosnoveno prvo mjesto zauzeli Grci, čak 43 posto Srba ih je navelo kao narod o kojem imaju najbolje mišljenje, Crnogorci ih slijede s 20 posto, a potom Makedonci s 18 posto. Hrvati i Albanci, posve očekivano, na razini su statističke greške – tek jedan posto ispitanika ima najpozitivnije mišljenje o njima.

Srbija

istraživanje

Hrvati i Srbi

Albanci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter