video: prizor kao iz sf-filmova

Istraživači zaronili u more i susreli se s ogromnom želatinastom masom. Ni znanstvenicima baš nije jasno kako je to moguće


Daniel Radman
13.10.2019.11:00
Istraživači zaronili u more i susreli se s ogromnom želatinastom masom. Ni znanstvenicima baš nije jasno kako je to moguće
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Utvrđeno je da se radi o jajaščima lignje, no nejasno je kako one mogu proizvesti tako ogromnu masu


Daniel Radman
13.10.2019.11:00

Znali smo naići na vijesti kada lokalni ribari naiđu na 'misteriozno biće', potom netko podijeli video ili sliku putem društvenih mreža i u kratkom roku dobijemo viralni hit. No, ponekad takvi prizori mogu zbuniti i same znanstvenike.

Tako je istraživačka ekipa, predvodili su je kapetan Nils Baadnes i ronilac Ronal Raasch, u vodama u blizini Orstafjordena u Norveškoj naletjela na ogromnu želatinastu masu loptastog oblika koja ih je, malo je reći, zbunila. Sama priča neodoljivo podsjeća na uvodne scene iz znanstveno fantastičnih filmova, no znanstvenici su ubrzo našli odgovor.

Kako je ovo moguće?

Norvežani su pustili su objavu na Twitter i stigao je odgovor: radilo se o jajašcima lignje. Lako je za taj dio, no znanstvenike zbunjuje jedna druga stvar, kako je moguće da lignje mogu 'izroditi' ovako divovsku masu.

O kakvim je razmjerima riječ, govore i neki podaci. Naime, ovisno o vrsti, želatinaste 'lopte' mogu narasti do čak četiri metra, a unutar njih znaju se naći deseci tisuća jajašaca. Za sada je najvjerojatnija teorija ona koja kaže da lignje zapravo ispuštaju daleko manju masu koja se potom širi u kontaktu s morskom vodom.

Spuštaju se na dubinu od 150 metara

Inače, rijetki su susreti ljudi s ovakvim prizorima. Lignje svoja jajašca polažu duboko ispod površine vode, a s vremenom ona tonu na dubine do 150 metara.

Također, nejasno je i koja je svrha 'vanzemaljskog oblika', makar se vjeruje da je glavni razlog potencijalna zaštita od predatora, a moguće i od infekcija.

znanstvenici

lignje

želatinasta masa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter