teške malverzacije na račun djece

Istraga protiv 'tate Slavena' pravomoćna, ali obožavatelja mu ne fali: 'Rijetko se sreću ovako pozitivne osobe kao vi'


Ružica Matić
06.02.2018.21:05
Istraga protiv 'tate Slavena' pravomoćna, ali obožavatelja mu ne fali: 'Rijetko se sreću ovako pozitivne osobe kao vi'
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Prema procjenama suradnika koji su ga kazneno prijavili Slaven Vujić je preko udruga Grad anđela i Senzori izvukao i uzeo stotine tisuća kuna


Ružica Matić
06.02.2018.21:05

Istraga protiv Slavena Vujića, poznatog i kao 'tata Slaven', postala je pravomoćna 1. veljače, doznajemo od Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.

Nakon što su bivši suradnici iz udruge Grad anđela podnijeli kaznenu prijavu protiv 'tate Slavena' zbog malverzacija na račun bolesne djece, državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe, na što su se Vujić i drugoosumnjičeni žalili. Županijski sud u Velikoj Gorici je njihove žalbe odbacio kao neosnovane, čime je rješenje o istrazi postalo pravomoćno.

Dan nakon toga, 2. veljače, na Facebook stranici Dom anđela, koja predstavlja Vujićevu kuću u Igrišću kao utočište za djecu s poteškoćama, objavljena je pitoreskna fotografija prirode s natpisom „Znatiželjni zeko proviruje u Dom anđela“, a 3. veljače fotografija zimske idile uz natpis „Jutros smo u bijeloj kuti“. Na dan kad je rješenje o istrazi postalo pravomoćno Slaven Vujić je na svom privatnom Facebook profilu dobio srce od jedne pratiteljice, a dan nakon toga druga mu je napisala: „Rijetko se sreću ovako pozitivne osobe kao Vi“.

'Izgleda da i drugi moraju osobno proći ono što smo mi prošli'

„Mnogi ljudi ga i dalje prate kao božanstvo, a taj čovjek napravio je toliko štete. Izgleda da i oni moraju osobno doživjeti ono kroz što smo mi prošli. I nas su neki upozoravali na njega, no nismo im vjerovali“, s gorčinom u glasu kaže Zvonimir Rukavina, otac bolesnog djeteta i jedan od volontera iz udruge Grad anđela koji su kazneno prijavili Vujića. Prema njihovim procjenama 'tata Slaven' je preko udruga Grad anđela i Senzori izvukao i uzeo više od milijun kuna.

Razočarani članovi Grada anđela u javnost su iznijeli informacije o nepravilnostima u vođenju udruga za pomoć djeci s autizmom i drugim poteškoćama, naplaćivanja terapija bez izdavanja računa te prodaje Vujićeve knjige 'Vidim te' na crno.

Uređenje svoje kuće u Igrišću za potrebe djece prikazao je, tvrde, kao dva različita projekta (Dom anđela za Grad Anđela te Srce junačko za Senzore) kako bi dobivao duple donacije.

Račune za uređenje te kuće Vujiću je izdavao GOR INFO d.o.o., informatička tvrtka koja u popisu registriranih djelatnosti uopće nema građevinske radove, a vlasnik Goran Gorup je u vezi s Vujićevom bivšom suprugom.

Prevareni roditelji upozoravali da će Vujić 'naći nove žrtve'

Kad su mediji prije godinu dana počeli pisati o Vujićevim malverzacijama, on je nestao i prestao se javljati na bilo koji poznati kontakt, a zatim je ugasio i svoju Facebook stranicu Tata Slaven koju je pratilo 30.000 ljudi.

Ekipa 100posto.hr Vujića je potražila u njegovoj kući u Igrišću te u dvorcu Dioš kraj Daruvara, koji je isto trebao biti utočište za bolesnu djecu, kako bismo čuli njegovu stranu priče, no u oba navrata odbio je razgovarati s nama.   

Iznevjereni roditelji djece s poteškoćama više puta su upozoravali kako će Slaven Vujić, čije se ime na stranicama crnih kronika prvi put pojavilo 2007. zbog prodaje promotivnih materijala Mirka Filipovića Cro Copa na crno, potražiti nove žrtve čim ga javnost malo zaboravi.

Zatišje je trajalo do početka ove godine, kad je aktivirana stranica Dom anđela.

„Takve ljude treba izolirati iz društva da ne mogu više činiti zlo, poslati ih na Goli otok. Imati bolesno dijete, dijete s posebnim potrebama, je zaista teško. A onda kad još naletite na ovakvog muljatora, to je stvarno strašno. Pa zar nije više vrijeme da u Hrvatskoj netko odgovara za svoje postupke, da prestanemo živjeti u ovoj močvari?“, kaže Zvonimir Rukavina, otac djeteta s autizmom i bivši član udruge Grad anđela. 

autizam

tata Slaven

Slaven Vujić

Grad anđela

udruge

Senzori

Dom anđela

djeca s poteškoćama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter