Što se događa sa zimom?

'Istina je da je zima do sada bila neobično topla, ali ni NASA ne može znati što nam dolazi u veljači!''


Vid Barić
23.01.2018.16:45
'Istina je da je zima do sada bila neobično topla, ali ni NASA ne može znati što nam dolazi u veljači!''
Cropix

sažeto

U CROMETEO timu su uvjereni kako će vrhunac zimske topline doći u danima nadolazećeg vikenda, te da će dnevna temperatura u nedjelju biti 15 stupnjeva, a možda i više. Izdvajaju i datum 01.02. kao moguću prekretnicu...


Vid Barić
23.01.2018.16:45

Porazgovarali smo s ekipom iz CROMETEO tima, odnosno udrugom amaterskih meteorologa kako bi se raspitali što je s ovogodišnjom zimom koja, pored ekstremno hladnih prošlogodišnjih temperatura, podsjeća na proljeće. Da je situacija s toplom zimom "izmakla kontroli" te da su svi zatečeni, dokazuju i napisi pojedinih medija te amaterskih prognostičara koji najavljuju kako do kraja kalendarske zime hladnijeg vremena neće biti niti u naznakama, kako će se toplo vrijeme zadržati sve do početka proljeća te da bi ovo mogla biti najtoplija zima desetljećima unazad.

Rade Popadić nam je prvo kazao kako oni nisu državni hidrometeorološki zavod te da se ne bave dugoročnim, sezonskim prognozama, za koje tvrde da su i inače tek 60% točne, pa kada ih rade i najspecijaliziraniji meteorološki centri poput ECMWF-a ili UK Met Office-a. One su, nastavio je, na razini uobičajenih prognoza prije 100 godina.

"Kod sezonskih prognoza ne govorimo kakvo će vrijeme biti 10.02... To ne može ni NASA znati," kazao nam je Popadić, dodavši kako takve, dugoročne prognoze mogu jedino predvidjeti hoće li vrijeme biti hladnije, toplije ili kišnije od prosjeka. Dosadašnji tijek klimatološke zime, a koja traje od 1.12 do 1.03, jest bio topliji od prosjeka i sljedećih 7 do 10 dana će tako i ostati. Popadić je uvjeren kako će vrhunac te zimske topline doći u danima nadolazećeg vikenda, te da će dnevna temperatura u nedjelju biti 15 stupnjeva, a možda i više. Izdvaja datum 01.02. kao moguću prekretnicu, jer nam stiže prva iduća ciklona, sredozemna ciklona sa zapada koja će donijeti sa sobom kišu i južinu. To bi moglo otvoriti tzv. istočna vrata, što bi moglo promijeniti tijek zime te ostavlja nadu snijegoljupcima za snijeg u veljači.

Dakle, iako je zima do sada bila stvarno neobično topla, teško je sa sigurnošću utvrditi da će tako ostati i u veljači.

meteorologija

CROMETEO

Rade Popadić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter