islamisti ne posustaju

ISIL na Facebooku prodaje umjetnine kako bi financirao terorizam, Hrvatska je tranzit, a jednu je pošiljku na Bajakovom zaustavio MUP


100posto
24.05.2019.20:00
ISIL na Facebooku prodaje umjetnine kako bi financirao terorizam, Hrvatska je tranzit, a jednu je pošiljku na Bajakovom zaustavio MUP
Reuters

sažeto

Zapadni Balkan postao je vodeća krijumčarska ruta za šverc ukradenog kulturnog blaga 


100posto
24.05.2019.20:00

Islamska je država poražena na Bliskom istoku, no njeni pripadnici pokušavaju na crnom tržištu preprodati ukradene umjetnine kako bi mogli financirati terorističke operacije diljem svijeta, otkriva Express.

Jedna od vodećih krijumčarskih ruta za ukradene umjetnine je upravo Zapadni Balkan, otkrivaju podaci predstavljeni na nedavno održanoj konferenciji o švercu umjetnina. ranije su ukradene umjetnine na Zapad stizale iz Grčke i Italije, no u zadnje svoje godine Zapadni je Balkan zabilježio povećanje za čak 25 posto. Operacije vode bugarski kriminalci, a Srbija i Hrvatska su tranzitne zemlje.

Prodaja na Facebooku

MUP Hrvatske na Expressov upit o krijumčarskim operacijama šverca umjetnina na našem teritoriju odgovorio kako je početkom travnja zaustavljena pošiljka na Bajakovom zaustavljena pošiljka antiknog novca. radilo se o čak 2936 komada drevnih novčića namijenjenih crnom tržištu. Zaplijenjeni antikni novac datira iz vremenskog razdoblja od V. st.pr Kr do XVI stoljeća naše ere, a kovan je na području Bliskog istoka, Grčke, Turske i Crnog mora. Ukupna vrijednost mu je oko 2,2 milijuna kuna.

Ilustracija / Profimedia

Drevna blaga nude se na društvenim mrežama, a grupe na Facebooku koje su reklamirale takve predmete brzo su širile svoju ponudu, prvo tijekom Arapskog proljeća, a potom i za vrijeme ratova koji su uslijedili.

Bagerom na arheološka nalazišta 

Trenutno postoji oko 90 grupa koje trguju ilegalnim umjetninama. Imaju na desetke tisuća članova, a najviše ih je na arapskom. Posao najčešće počinje upitom, a potom se prenosi na chat ili WhatsApp što otežava praćenje. Najviše predmeta pokradeno je iz Palmire, a ima ih i iz Iraka, Jemena, Egipta, Tunisa i Libije. a opljačkani su iz nalazišta i nitko ih nikad nije vidio, osim na slikama na internetu.

Screenshot/YouTube

Nakon što je BBC objavio reportažu o krađi umjetnina s Bliskog istoka i njihovoj preprodaji na društvenim mrežama, Facebook se javio priopćenjem u kojem tvrdi da je obrisao 49 grupa koje su bile povezane s trgovinom antikvitetima. Ostalo ih je još 90 +, no broj im se iz dana u dan povećava. Stručnjaci upozoravaju da brisanje stranica i grupa na Facebooku radi više štete nego koristi jer se tako uništavaju i ključni dokazi kako za postojanje umjetnina, tako i za daljnju istragu.

U nekoliko godina Islamske države zabilježeno je čak da su pljačkaši koristili bagere i tešku mehanizaciju da bi iskapali vrijedne artefakte. Tko god je htio, mogao se baviti ovom rabotom, važno je bilo samo da plati državi 20 posto poreza na zaradu, piše Express.

terorizam

ISIL

krijumčarenje

umjetnine

newsletter

Prijavite se na Newsletter