odlazi car društvenih mreža

Iranski ministar vrhunski je trolao Trumpa na Twitteru: 'Dan kad ćemo postati normalna zemlja je dan kad će se smrznuti pakao'


Daniel Radman
26.02.2019.20:00
Iranski ministar vrhunski je trolao Trumpa na Twitteru: 'Dan kad ćemo postati normalna zemlja je dan kad će se smrznuti pakao'
Getty Images

sažeto

Javad Zarif je definitivno neobična pojava u iranskoj diplomaciji, a možda i šire.


Daniel Radman
26.02.2019.20:00

Kad je Iran u srpnju 2015. sa šest svjetskih sila potpisao nuklearni sporazum, cijeli svijet je odahnuo. Dobro, ne baš cijeli. To što su Barack Obama i Vladimir Putin složili oko nečega, ne znači da je i službeni Izrael. No, bez obzira na ponekog mrzovoljnika, tri godine svojevrsne idile (ako se tom riječju može opisati odnos između SAD-a i Irana) je prošlo dok se SAD, sad pod Trumpom, nisu jednostrano povukle iz sporazuma i opet zagorčale život Irancima.

Ključnu ulogu u postizanju sporazuma odigrao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, pa je posljedično i 'stradao' kad su se Amerikanci povukli. Konzervativne ili antizapadnjačke snage ionako su ga imale na piku zbog 'lošeg sporazuma', a nije mu ni malo pomoglo što je i on sam američki student.

Ima Instagram, ima Twitter

Zato je u medijima toliko i odjeknula vijest o njegovoj ostavki o kojoj, zasad, predsjednik Hasan Rohani ne želi čuti. Zarif je definitivno neobična pojava u iranskoj diplomaciji, a možda i šire. Koristi Instagram, koristi Twitter i to na vrlo osebujan način, koliko već jedan diplomat može imati slobode.

Recimo, s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom prepirao se oko građanskih sloboda, a Pompeo je podbo Irance s rečenicom 'Oni koji žive u staklenim kućama, ne bi trebali bacati kamenje'. Zarif je samo prekrižio u potpisu Pompea, i stavio svoje ime, a riječ Iran zamjenio SAD-om:

Kad je mjesec dana poslije Trump preko Twittera poručio s - 'Caps Lockom' – da 'NITKO NIKAD VIŠE NEĆE PRIJETITI SAD-u ili će 'SNOSITI POSLJEDICE' Zarif je odgovorio s frazom 'COLOR ME UNIMPRESSED' (također s Caps Lockom), što bi se u slobodnom prijevodu moglo usporediti ciničnim opaskom 'nisi me nešto impresionirao'...

Američki predsjednik mjesec dana poslije govorio je o svjetskom miru, pa ga je Zarif podsjetio njegovu prošlost organiziranja izbora za miss, zaokruživši to s komentarom: 'Međunarodni odnosi nisu izbori natjecanja u ljepoti, s otrcanim klišejima o želji za svjetskim mirom'.

U studenom su u Kaliforniji izbili stravični požari, pa se Zarif upitao hoće li ih Amerikanci optužiti i za to, 'jer im nisu pomogli da pograbljaju šume'.

Međunarodni odnosi nisu izbori za miss

Prošlog mjeseca Pompeo mu je opet bio na tapetu, a uhvatio se za njegovu tvrdnju da bi Iran trebao postati 'normalna zemlja'. 'Bilo kad/bilo gdje se SAD umiješa, nastanu kaos, represija i gnjev. Dan kada će Iran oponašati američke klijente i 'model ljudskih prava' kako bi postao 'normalna' zemlja je dan kada će se pakao smrznuti.'

A da prati trendove na društvenim mrežama, pokazao je i nedugo poslije kad je parodirao '10 year challenge' na primjeru Trumpovog savjetnika za nacionalu sigurnost Johna R. Boltona koji se 2009. pitao je li vrijeme za izraelski napad na Iran, a deset godina poslije Izrael je zamijenio Pantagonom, ali je ostalo jednako pitanje, trebali napasti njegovu zemlju.

Iran

trolanje

Javad Zarif

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter