spremaju li amerikanci rat?

Iranci tvrde da američki 'tvrdolinijaši' izazivaju incidente u regiji, Amerikanci kažu: 'Uskoro će htjeti razgovarati'


Mia Peretić
16.05.2019.16:00
Iranci tvrde da američki 'tvrdolinijaši' izazivaju incidente u regiji, Amerikanci kažu: 'Uskoro će htjeti razgovarati'
Profimedia

sažeto

Trump tvrdi da u njegovoj administraciji nema sukoba po pitanju postupanja s Iranom


Mia Peretić
16.05.2019.16:00

Američki predsjednik Donald Trump na svom je Twitteru napisao kako u njegovoj administraciji nema sukoba po pitanju Irana, nazvavši izvještaje pojedinih medija o napetostima između državnog tajnika Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona fake newsom. 

"Izražena su različita mišljenja, a ja donosim konačnu odluku - to je vrlo jednostavan proces. Sva stajališta, pogledi i politike su pokriveni. Siguran sam da će Iran uskoro htjeti razgovarati", piše u tvitu.

reuters

State Department naredio povlačenje vladinog osoblja iz Iraka zbog prijetnji iz Irana

Njegova reakcija stiže u jeku najnovije krize u iransko - američkim odnosima i naredbi State Departmenta o povlačenju svog vladinog osoblja iz Iraka zbog još nedefiniranih prijetnji koje predstavlja Iran, a tenzije su podignute na najvišu razinu nakon sabotaže naftnih tankera na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata, napada dronovima koji su izveli iranski saveznici i pobunjenici iz Jemena, te raspoređivanju američkih ratnih brodova i bombardera u bliskoistočnoj regiji, analizira USA Today.

Veliki su problemi počeli prije godinu dana, odnosno s Trumpovom odlukom o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, te zagovaranju maksimalnih sankcija Teheranu. 

Micanje diplomatskog osoblja čest je potez u razdobljima sukoba, no što je pozadina odluke Bijele kuće, još nije poznato. Visoko rangirani britanski general tvrdi da iz Irana trenutno nema novih prijetnji, što je odmah opovrgnuto od strane vojnog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država, koje pak tvrdi da su njihove postrojbe u stanju visoke pripravnosti, no bez detaljnih objašnjenja što to znači. 

Prošlog su tjedna službe SAD-a priopćile kako su detektirale znakove iranskih priprema za potencijalne napade na američke snage i interese na Bliskom istoku, no Washington tu prijetnju i ovoga puta nije detaljno precizirao. 

Iran tvrdi da su napadi na tankere orkestrirani

Iranski dužnosnici optužili su američke "tvrdolinijaše" za pokušaj orkestracija incidenta koji bi podigao tenzije, a iranski je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio:

"Pozorno pratimo sumnjive aktivnosti i sabotaže koje se događaju u našoj regiji. Već smo ranije očekivali da će izvršiti ovu vrstu akcija kako bi napetosti eskalirale", piše Al Jazeera.

Dodao je i kako je još u travnju predvidio "incidente", ne zato što je genije, već zato što Boltonova ekipa slijepo prati šefov scenarij.

rat

Iran

Irak

Bliski istok

sukobi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter