RASPISANE CRVENE TJERALICE

Interpol traga za dvoje islamista iz Bosne i Hercegovine, borili se u Siriji i Iraku


HINA
18.06.2017.14:25
Interpol traga za dvoje islamista iz Bosne i Hercegovine, borili se u Siriji i Iraku
Reuters

sažeto

Na službenoj internetskoj stranici  međunarodne policijske agencije objavljeni su osnovni podaci o dvadestosmogodišnjacima Salemu Hasiću i Aldinu Mahmutoviću


HINA
18.06.2017.14:25

Interpol je raspisao crvene tjeralice za dvojicom bosanskohercegovačkih državljana koje se tereti za sudjelovanje u terorističkim organizacijama i borbama na strani terorističke organizacije Islamske države, objavili su u nedjelju mediji u BiH.

Na službenoj internetskoj stranici  međunarodne policijske agencije objavljeni su osnovni podaci o dvadestosmogodišnjacima Salemu Hasiću i Aldinu Mahmutoviću koji su rođeni u Doboju te posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Interpol nije objavio njihove fotografije. Pojašnjava se da Hasića bosanskohercegovačka pravosudna tijela traže zbog organiziranja terorističke skupine, terorizam, nezakonito stvaranje i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama, dok se Mahmutovića tereti za nezakonito uspostavljanje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.
Prema navodima medija u BiH Hasić se borio na strani terorističke organizacije Islamske države u Siriji i Iraku u okrilju postrojbe al-Aqsa.
Prema službenim podacima vlasti BiH, Islamskoj državi se iz ove zemlje priključilo oko 240 osoba. Od toga broja 76 ih je poginulo, oko 50 ih se vratilo dok je oko 50 muškaraca i žena ostalo živjeti u Siriji i Iraku, kao i neutvrđen broj djece.
Vlasti BiH su do sada optužile 42 osobe za terorizam i terorističke aktivnosti, dok ih je osuđeno 23 na zatvorske kazne koje u prosjeku iznose 1,9 godina.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter