GLAVNA OVISNOST 21. STOLJEĆA

Instagram najavio mjere kojima je cilj spriječiti korisnike da beskonačno mnogo vremena provode na toj mreži


Tomislav Kukec
01.08.2018.17:55
Instagram najavio mjere kojima je cilj spriječiti korisnike da beskonačno mnogo vremena provode na toj mreži
Profimedia

sažeto

Zuckerberg je morao reagirati i zato što se već godinama kompanija nalazi na udaru kritika da ne poduzima ništa protiv ovog rastućeg problema


Tomislav Kukec
01.08.2018.17:55

Koliko god to nekima zvučalo smiješno, ovisnost o društvenim mrežama ozbiljan je problem današnjice, naročito među mlađim generacijama. Pretjerano 'buljenje' u mobitel može izazvati niz psiholoških problema, a društvene mreže zamijenile su kvaltietnu socijalnu interakciju. 

Stoga ne čudi da je kompanija Marka Zuckerberga, Facebook, koja je ujedno i vlasnik planetarno popularnog Instagrama, odlučila poduzeti nešto po tom pitanju. Zuckerberg je morao reagirati i zato što se već godinama kompanija nalazi na udaru kritika da ne poduzima ništa protiv ovog rastućeg društvenog problema.

Društvene mreže vode u društvenu izolaciju

Danas bi tako trebale biti predstavljene mjere kojima se Zuckerbergove društvene mreže namjeravaju uključiti u borbu protiv problema ovisnosti o društvenim mrežama. Najzanimljivija se odnosi podjednako i na Facebook i Instagram. Riječ je o novoj mogućnosti kojom ćete moći provjeriti koliko ste vremena protekli na društvenim mrežama, a bit će vam dostupni i podaci za svaku pojedinu aplikaciju. Svoj ćete profil moći podesiti tako da vas alarmira ako ste na internetu proveli više vremena nego što ste htjeli (primjerice, stavite li dnevni limit od sat vremena pregledavanja i ostavljanja srčeka na Instagramu, alarm će vas podsjetiti kada to vrijeme prođe). 

Ameet Ranadive, jedan od direktora u Instagramu, rekao je novinarima da je cilj ovih mjera pomoći korisnicima. 

"Želimo da budu svjesniji toga koliko vremena provode na našim mrežama, te da im damo stvarnu moć nad time kako i koliko to žele raditi", rekao je Ranadive, a donosi Buzzfeed.

Neke statistike pokazuju kako prosječan korisnik instagrama mlađi od 25 godina dnevno provodi 32 minute na toj mreži, dok oni stariji od 25 to čine nešto više od 24 minute dnevno. Studija objavljena 2017. otkrila je uzročno-posljedičnu vezu između korištenja društvenih mreža i stupnja društvene izolacije. Utvrđeno je tako da su u stvarnoj opasnosti od društvene izolacije oni koji na mrežama provode dva ili sata dnevno više. Ironično, društvene mreže tako nas društveno izoliraju. 

I još jedna zanimljivost - studije su otkrile da ćete se nakon duge seanse neprekidnog 'skrolanja' po Instagram feedu u pravilu osjećati lošije. Vjerojatno zato jer ćete vidjeti fotografije svih prijatelja koji su na moru, dok vi 'trulite' za monitorom u uredu. 

Instagram

Facebook

Mark Zuckerberg

ovisnost o društvenim mrežama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter