ZAVIRILI SMO U NACRT PREDSJEDNIČINA DOKTORATA

Insajderi otkrivaju: 'Na faksu ju zovemo Koki i prava je štreberica. Na satu nekad žvače žvaku i dopisuje se ceduljicama'


Mia Mitrović
28.03.2019.21:00
Insajderi otkrivaju: 'Na faksu ju zovemo Koki i prava je štreberica. Na satu nekad žvače žvaku i dopisuje se ceduljicama'
Boris Kovačev/CROPIX

sažeto

O studentskim danima KGK razgovarali smo s njenim kolegama i osobljem fakulteta 


Mia Mitrović
28.03.2019.21:00

Hrvatska se može podičiti prekrasnom obalom, uspjesima sportaša i šarmantnom predsjednicom-studenticom koja svoje fakultetske obveze uspješno privodi kraju. Doktorski studij predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović čini nas vjerojatno jedinom zemljom na svijetu čija predsjednica u vrijeme dok je na funkciji pohađa fakultetska predavanja.

Šteta što predsjednica-studentica nakon predavanja s kolegama ne ruži u kultnom kafiću Princ Student, vic bi bio još zabavniji. Ipak, moramo ju pohvaliti jer će svoj doktorat, za razliku od zagrebačkog gradonačelnika, zaraditi mukotrpnim radom i zalaganjem, a kako doznajemo od naših izvora na Fakultetu političkih znanosti, svoje obaveze predsjednica ispunjava savjesno, odgovorno i u zadanom roku.

O studentskim danima hrvatske predsjednice popričali smo s nekim njenim kolegicama i kolegama te osobljem fakulteta u Lepušićevoj ulici. Svi oni demantirali su tvrdnje o navodnom povlaštenom položaju. S predsjednicom, kažu nam, profesori postupaju jednako kao i prema svim studentima, a i ona sama inzistira na tome.

Povratak u studentske dane 

U jesen 2018. uspješno je obranila nacrt svog doktorata, a u ožujku ove godine, fakultetsko je vijeće temu prihvatilo. Preostaje joj samo još doktorirati. Predsjednica stoga više ne pohađa predavanja pa ju na fakultetu viđaju rijetko. Ipak, u Lepušićevoj se pojavila u srijedu kako bi glasala na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te za Studentski zbor matičnog joj Fakulteta političkih znanosti.

"Bolju bi poruku poslala da je došla glasati dan ranije, u utorak kada je raspisala izbore za Europski parlament. Time bi studentima poručila kako ne postoje važniji i manje važni izbori te da je važno izaći na svake izbore pa tako i studentske. Međutim, u tome ju je omeo posjet indijskog predsjednika", kazala nam je jedna predsjedničina fakultetska kolegica koja nam otkriva da joj je slušanje predavanja s predsjednicom bilo uzbudljivo.

“Jednom prilikom žvakala je žvakaću gumu na satu i dopisivala se ceduljicama s drugom kolegicom. Pred kraj sata, pitala je profesora smije li izaći ranije jer ju boli trbuh. To mi je bilo simpatično. Predsjednica se vratila u svoje studentske dane”, kazala nam je naša sugovornica.

“U komunikaciji s drugim studentima i profesorima, predsjednica Kitarović inzistira na tome da ju se oslovljava s ‘kolegice’ i uvijek reagira ako ju netko umjesto toga oslovi titulom predsjednice”, otkrila nam je doktorandica političkih znanosti.

Naši izvori na fakultetu kažu nam i kako je predsjednica na predavanjima često u verbalnom sukobu s kolegom Perom Mrnarevićem koji joj politički nije sklon pa ju često provocira pitanjima. Podsjetimo, dubrovački slikar u fokus javnosti došao je prilikom prosvjeda protiv mijenjanja imena Trga maršala Tita gdje je nosio sarkastičan natpis ‘Vratite Istru i Dalmaciju’ zbog čega je zaradio prijavu radi narušavanja teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Osim njega, ima i drugih studenata kojima prisutnost predsjednice na fakultetu ide na živce.

Cirkuska predstava

“Taj njen doktorat je najobičnija cirkuska predstava. Sve je to dio kampanje. Otkako je uselila na Pantovčak, ona je neprestano u kampanji. Pogledaj samo fotografije snimljene nakon obrane. Inscenirane su do bola. Kada je izlazila iz zgrade, od svih studenata baš su se ‘slučajno’ tamo našli student s invaliditetom i azilant iz Iraka. I ‘slučajno’ se baš s njima fotografirala. To je krasna slika tolerantne predsjednice velikog srca koju će poslati u svijet. Svaki put kad dođe na faks, slika se sa svima, druži s osobljem i bavi drugim srodnim oblicima populizma. Nisam se još slikao s njom, a i ne namjeravam”, kazao nam je jedan student politologije.

Ronald Gorsic/CROPIX

Baš kao i studenti, ni profesori na fakultetu ne gledaju jednako na činjenicu da im među studentima sjedi državnica i to u vrijeme dok obavlja funkciju.

“Otkako predsjednica studira kod nas, među profesorima traje sukob jer dvoje oko toga kako postupati s njom. Iskreno rečeno, doktorski je studij ozbiljna stvar pa smo svi mislili da će zbog toga patiti ili njena funkcija ili studij. Međutim, predsjednica ispunjava sve svoje fakultetske obveze, a istovremeno uspješno obavlja predsjedničku funkciju što je pohvalno”, kazao nam je jedan zaposlenik Fakulteta političkih znanosti. Dodaje i da predsjednica ni u jednom trenutku nije zamrznula studij te da sve svoje studentske obveze obavlja u roku. Profesori na Fakultetu političkih znanosti, doznajemo, dvoje oko toga jesu li predsjedničini doktorski studiji dobar ili loš PR za fakultet.

"Aktualni dekan, Zoran Kurelić misli da je to dobra stvar jer pridonosi rebrendiranju fakulteta. FPZG je do predsjedničina doktorata bio na glasu kao 'crvena utvrda', na kojem su se prije 1990. predavali predmeti poput marksizma ili obrane i zaštite (koju je btw, završio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, op.a). Otkako kod nas studira Koki (nadimak koji je predsjednica dobila na faksu op.a), situacija se promijenila. Više nas ne povezuju toliko s ljevicom, već smo dobili drugačiju, nepristraniju reputaciju. Činjenica da kod nas studira vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH pridonijela je i tome da se povežemo s MORH-om pa kod nas na predavanja dolaze brojni kadeti i kadetkinje s vojnog učilišta, a i naši profesori predaju na vojnom studiju. S druge strane, ima profesora koji se tome protive", objašnjava nam dobro upućeni izvor pozadinu predsjedničinih studentskih dana.

'Bilo bi bolje da studira u Ljubljani'

I sama tema, kao i mentor koje je predsjednica izabrala, vrlo su znakoviti. Predloženi naslov njena doktorata je 'Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije)'. ‘Responsibility to protect’, R2P, specifično je područje međunarodnih odnosa koje propituje imaju li vojne intervencije u zemljama gdje su na vlasti autoritarni režimi humanitarno opravdanje kod teških povreda ljudskih prava. Predsjedničin mentor na doktorskom studiju čuveni je ljubljanski profesor i nekadašnji slovenski ministar obrane, Anton Grizold.

CROPIX

"Vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga RH mentor je na doktoratu bivši ministar obrane, a oboje imaju dobre konekcije u NATO-u. Predsjednica je zapravo mudro iskoristila svoju funkciju kako bi doktorirala. Dok sjedi na Pantovčaku, naime, dostupne su joj insajderske informacije i kontakti o kojima običan doktorand može samo sanjati", otkriva nam naš sugovornik.

Za predsjednicu bi puno bolje bilo da je upisala doktorat u Ljubljani, slaže se s njim još jedan naš sugovornik s fakulteta.

“Svima bi nam bilo lakše jer fakultet ne bi bio u ovoj situaciji, a i s diplomatske strane to bi bila pozitivna poruka. Predsjednica na studiju u zemlji s kojom imamo otvoreno pitanje može doprinijeti rješavanju tog pitanja” kazao je te otkrio kako se osoblje i uprava fakulteta nalaze u nezavidnom položaju,a zbog njena studija na meti su napada sa svih strana.

“Na fakultetu je splasnula fama, navikli smo se, ali medijski pritisak još uvijek traje. Pljuju nas bez veze. Kada je branila nacrt, napali su nas jer nismo pustili medije na obranu. Fakultet nije bio zatvoren zbog nje, nego rutinski jer nije praksa puštati medije na obrane doktorata. Radovi se brane u fakultetskoj vijećnici u koju stane dvadesetak ljudi. Osim toga, praksa da mediji dolaze na obrane radova ne postoji. Iznimka od tog pravila je obrana doktorata Siniše Hajdaša Dončića na Ekonomskom fakultetu u Splitu, no on je sam pozvao medije jer je od toga želio napraviti medijski spektakl”, objašnjava nam jedan profesor s fakulteta političkih znanosti koji je također želio ostati anoniman.

Javni interes

“Nismo dopustili medijima da budu na obrani jer ih ne bismo pustili ni na obranu bilo kojeg drugog studenta. To su osobni podaci, osobne stvari i javni interes tu ne postoji. Pravni i Filozofski fakultet dali su Jutarnjem izjave u kojima nas osuđuju zbog toga. Međutim, njihovi su odgovori općeniti jer nikada nisu bili u ovakvoj situaciji u kakvoj se mi nalazimo, jer na njihovim fakultetima nikada nije studirala predsjednica države i to u vrijeme dok joj traje mandat”, smatra naš sugovornik.

Predsjednica je jesenas uspješno obranila nacrt, a obrana je trajala oko dva sata, no to je tek prvi korak, a do doktorata ima još puno posla. Usporedbe radi, nacrt koji je obranila ima desetak stranica dok doktorski rad mora imati između 180 i 250 stranica teksta.

“Izlagala je oko pola sata, a potom su uslijedila pitanja. Profesori su je rešetali pitanjima značajno više nego prosječnog studenta, vjerojatno zato da ne ispadne da na bilo koji način ima bolji tretman u odnosu na ostale, no ona se hrabro držala. Bilo je nekih metodoloških primjedbi na njen nacrt, no to je u ovoj fazi sasvim normalno. Moram priznati da nam je predsjednica prava štreberica”, kroz smijeh nam kaže jedna doktorandica i predsjedničina kolegica koja je uz predsjednicu sjedila na nekim predavanjima.

Matija Djanesic/CROPIX

Sredinom ožujka, fakultetsko je vijeće prihvailo izvještaj povjerenstva za ocjenu doktorske teme pa je time ona potvrđena. Protiv izvještaja izjasnio se jedino bivši savjetnik predsjednika Josipovića, profesor Dejan Jović. Jovićeva zamjerka bila je ta što u povjerenstvu koje je odlučivalo o prihvaćanju teme, nije bilo stručnjaka za Libiju. Predsjednici je kritiku uputio i zbog toga što joj nedostaje terenskog iskustva kako bi doktorirala na temi Libije. Ona se pak branila da će o Libiji govoriti kroz dubinske intervjue s akterima, na što joj je on kazao da su svi njeni sugovornici za temu bliski NATO savezu.

Inteligentan potez

Neki pak spekuliraju kako je predsjedničin doktorat u vrijeme mandata inteligentan i proračunat potez. Doktoratom iz ovog područja otvara joj se prostor da nakon što otiđe s funkcije predaje R2P na visokim školama diljem svijeta i tako si osigura karijeru predavačice. U krugovima bliskim predsjednici šuška se i da postoji mogućnost da se ne kandidira za idući mandat što i nije nemoguće jer se o kandidaturi još uvijek nije izjasnila.

Portal 100posto nakratko je zavirio u nacrt predsjedničina doktorata za koji smo načuli da je prilično nepismen. Brzinsko čitanje dokumenta to nam nije potvrdilo, ali zabavno je bilo primijetiti i to da pod radno iskustvo navodi 'predsjednica Republike Hrvatske od 2015.' (za slučaj da netko to ne zna).

"U radu je važno izbjeći moguću pristranost koja proizlazi iz osobnih političkih, moralnih i životnih stavova. Istraživač koji je svjestan problema pristranosti nužno mora objektivizirati svoje istraživanje primjenom višestrukih metoda, kontrolnih mehanizama i otklonom od vlastitih vrijednosnih sustava, inače će upasti u zamku epistemološkog relativizma", naglasila je u nacrtu doktorata hrvatska predsjednica da će se temi posvetiti sine ira et studio pa smo se i mi tog načela držali pišući ovaj članak o njenim studentskim danima.

Kolinda Grabar-Kitarović

Libija

doktorski studij

fakultet političkih znanosti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter