kako vratiti vanjski dug?

Inozemni stručnjaci preporučili legalizaciju marihuane, država bi mogla zaraditi milijardu dolara godišnje!


Daniel Radman
18.07.2018.18:00
Inozemni stručnjaci preporučili legalizaciju marihuane, država bi mogla zaraditi milijardu dolara godišnje!
REUTERS

sažeto

Libanon bi bio prva većinski islamska država koja bi legalizirala proizvodnju kanabisa


Daniel Radman
18.07.2018.18:00

Da pojedine države razmatraju o legalizaciji marihuane odavno je prestala biti vijest, osobito ako se radi o zapadnim zemljama, ali posve je drukčija priča kad jedna većinski islamska zemlja najavi istu stvar.

A to se upravo dogodilo u Libanonu, i to na prijedlog inozemnih konzultanata.

Naime, u preporukama za petogodišnji plan ekonomskog oporavka stoji da bi Libanon svoje gospodarstvo trebao podignuti jačanjem turizma, bankarskog sektora i ulaganjem u poljoprivredu, točnije u proizvodnju avokada, ali i - kanabisa.

Istini za volju, u Libanonu se i danas uzgaja kanabis, i to masovno, a problem je što država nema nikakvu kontrolu, a posljedično i nikakve prihode. Kako je izvjestio dopisnik Guardiana, oko grada Brital i danas postoje ogromne plantaže, no država gotovo da i nema kontrolu nad tim područjem. Policija ondje ne zalazi, organizirani kriminal je toliko uznapredovao da se oružano može braniti na svaki pokušaj racije ili uništavanja plantaža, pa je na neki način logično da se spoji "ugodno i korisno".

Reuters

I lokalna mafija, dakako, podržava ovu preporuku. Imaju izvrsnu priliku legalizirati posao, a opet, i država sama bi imala koristi. Osim one financijske, mogli bi u grad vratiti pravni poredak države.

Prijedlog se svidio i aktualnom ministru gospodarstva koji je za Bloomberg dao neobičnu izjavu koja se, osim ekonomskog aspekta, tiče i kvalitete proizvoda.

"Kanabis koji proizvodimo među najboljim je u svijetu", rekao je ministar Raed Khoury i dodao da bi ova industrija Libanonu mogla godišnje donijeti milijardu dolara.

Libanonu, ne treba previše naglašavati, svaki dolar je vrijedan. Ako uspoređujemo državni dug s visinom BDP-a, na nezavidnom su trećem mjestu na svijetu s vanjskim dugom od čak 154 posto BDP-a.

Dotukao ih je građanski rat u susjednoj Siriji. Prije eskalacije nasilja u susjedstvu imali su gospodarski rast od devet posto godišnje koji je u međuvremenu pao na svega dva posto. U situaciji kad je vanjski dug toliko visok, takav rast je zanemariv.

Cropix

Inače, tradicija proizvodnje kanabisa na ovom području seže još iz razdoblja Otomanskog carstva, a svoj vrhunac je doživjela tijekom građanskog rata u Libanonu koji je trajao punih 15 godina, od 1975. do 1990. godine.

Ipak, neki nisu oduševljeni prijedlogom međunarodnih konzultanata. Šijitski Hezbolah ima svoje razloge, a zagovornici svoje.

"Odavno sam predložio legalizaciju. Nismo trebali platiti milijun i pol dolara da nam to netko kaže", izjavio je zastupnik u parlamentu Walid Jumblatt.

Također, treba reći i to da bi kompletna proizvodnja bila namijenjena izvozu u države gdje je dozvoljena priprema lijekova na bazi kanabisa.

kanabis

legalizacija

Libanon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter