ALTERNATIVNA KOMEMORACIJA

Inicijativa mladih protiv slavljenja ratnog zločinca Praljka, na Trgu Francuske republike pale svijeće za žrtve HVO-a


Vid Barić
11.12.2017.11:45
Inicijativa mladih protiv slavljenja ratnog zločinca Praljka, na Trgu Francuske republike pale svijeće za žrtve HVO-a
IMZLJP

sažeto

'Želimo pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut. Dodatno, želimo preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina,' poručili su iz Inicijative


Vid Barić
11.12.2017.11:45

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira u ponedjeljak paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini.

"Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u odavanju počasti žrtvama u ponedjeljak, 11. prosinca od 17 do 18 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu", stoji u priopćenju iz Inicijative mladih.

"Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu. Ove i ovakve situacije posljednja dva tjedna opisuju hrvatsku društvenu i političku stvarnost", kažu iz Inicijative.

"Ovim aktom želimo pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut. Dodatno, želimo preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina. Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtjevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela", piše u priopćenju.

HDZ-ovac ih htio strijeljati

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava već neko vrijeme i na ozbiljan način propituje hrvatske nacionalističke mitove u kontekstu rata i poraća. Tražili su ispriku civilnim žrtvama Oluje, za koje je nedvojbeno utvrđeno kako postoje, a podržao ih je i glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Serge Brammertz, naglasivši važnost organizacija koje promoviraju prava žrtava ratnih zločina i činjenica utvrđenih pred MKSJ-om te doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja.

Očekivano, ovakvi se njihovi napori u Hrvatskoj dočekuju na nož. Članovima Inicijative se nerijetko prijeti na odvratne načine, a strijeljanjem im je javno zaprijetio i istaknuti HDZ-ovac Hrvoje Marušić. Nakon što na takav čin nisu promptno reagirali premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, iz Inicijative su javno zatražili njihove ostavke:

"Morate uvidjeti potrebu da štitite najdublje vrijednosti našega Ustava i naše Republike. Svjesno kažemo 'morate' jer ovo nije pitanje vaše procjene – ovo je pitanje vaše obveze za koju ste se borili na izborima i za koju ste dobili povjerenje građana", poručili su im tada iz Inicijative.

"Primite se posla kojeg ste obvezni izvršavati ili podnesite ostavke. Treće mogućnosti nema", napisali su u otvorenom pismu upućenom predsjednici i premijeru.

Tek su u listopadu u HDZ-u pokrenuli postupak za isključenje iz stranke Hrvoja Marušića, predsjednika Zajednice poduzetnika HDZ-a i bivšeg splitskog gradskog vijećnika koji bi mecima izrešetao skupinu mladih ljudi koji imaju drugačiji pogled na povijest od njega.

Zagreb

komemoracija

Inicijativa mladih za ljudska prava

Hrvoje Marušić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter