ministarstvo obećalo školama laptope, pa ih ostavilo na cjedilu

Improvizirat ćemo na kramama starim više od deset godina koja je ne mogu podržati ni nove 'windowse'


Daniel Radman
31.08.2018.17:00
Improvizirat ćemo na kramama starim više od deset godina koja je ne mogu podržati ni nove 'windowse'
Karmen Mrkic / CROPIX

sažeto

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpuno je nespremno ušlo u dugo najavljivanje reforme


Daniel Radman
31.08.2018.17:00

Tri dana su do početka školske godine. Ova je trebala biti upamćena po tome što je u 74 škole, kao u uvod u veliku reformu, krenuo eksperimentalni program "Škola za život". Osim toga, informatika je napokon postala obvezan predmet. No, umjesto velikih vijesti kao najave da se naše školstvo pokreće, uslijedila je velika afera.

Ministarstvo je potpuno nespremno ušlo u oba projekta.

Ambiciozni plan o uvođenju obavezne informatike u 5. i 6. razrede osnovnih škola u Hrvatskoj od ove školske godine umalo je tresnuo o pod. Zapravo, i tresnuo bi da nema poslovične snalažljivosti hrvatskih učitelja, već naviklih na stalne improvizacije.

Ministarstvo je imalo, barem na papiru, odličan plan. Projekt su predstavili u studenom prošle godine, pa su se bacili na posao. Na razini ministarstva planirali su nabaviti laptope, njih ukupno 13.000, pa ih proslijediti školama do početka nove godine. No, natječaj je zapeo, stigla je samo jedna ponuda koja je bila više od predviđene cijene, a i rok dostave bio je dvostruko veći nego što je bilo predviđeno.

Neja Markicevic / CROPIX

Kad su u ministarstvu ostali stisnuti uz zid, onda su odlučili skinuti brigu i sve prebaciti na škole. Prema jučer(!?) donesenoj odluci, školama se uplaćuje novac, 26 milijuna kuna biti će podijeljeno na 673 škole i, kako je najavila sama ministrica Blaženka Divjak, do kraja godine laptopi će biti na raspolaganju učenicima. Srećom, mislila je na na kalendarsku godinu. No, kasne i udžbenici, pa je smišljena opcija 'b', digitalni materijali. Dakle, tri dana prije početka same reforme, ništa od predviđenog nije ostvareno.

Zapravo, sreća u nesreći je da je 218 'prioritenih' škola lani dobilo nove laptope. Barem s njima neće biti problema.

Kako će to u onim preostalim izgledati na terenu, odnosno u kabinetima informatike? Nazvali smo nastavnike informatike koji su nam u kratkim crtama pojasnili kako će ući u toliko najavljivanu reformu.

"Hrvatska posla", kaže nam jedan profesor informatike iz 'prioritetne' skupine koji nam je, poučen iskustvom, pojasnio koliko sve može trajati.

"Moja škola je lani godine nabavljala računala, tako da, srećom, sada nismo zahvaćeni problemom. Iz mog iskustva, može se oprema nabaviti i prije nego što je najavila ministrica, ali sad bi moglo biti problema s isporukom. Ako svi 'navale', trebat će dobavljačima neko vrijeme. Do Božića? Nije nemoguće".

Denis Jerkovic / CROPIX

Što to znači za učitelje, pitamo ga. "Znači da će kolege improvizirati kao što smo i mi do sada improvizirali."

Njegova kolegica nije bila te sreće da su joj laptopi stigli u prvom valu.

"Što sad? A ništa, udžbenike ćemo imati online, a radit ćemo na starim računalima. Imam na raspolaganju 20 računala, dakle u manjim razredima mogu potpuno izvoditi nastavu, za veća odijeljenja nedostaje mi pet. Sad smo dobili sredstava za više od tih nužnih pet računala i dobro će mi doći da zamjene stara. Polovina ih je starija od deset godina, evo kad smo prelazili s 'windows sedmice' na 'desetku', na neka nismo mogli instalirati”, kaže.

Inače, njena škola još je i dobra. Ministarstvo je zadnji put nabavku za škole imalo davne 2006., a ona preostala računala o kojima govori škola je sama nabavila.

"Od tada su se škole morale same snalaziti. Nabavka informatičke opreme ovisila je o tome tko ima sposobnijeg ravnatelja. Srećom, moj ravnatelj je imao sluha, pa imamo i nešto novijih", kaže.

Ipak, unatoč svemu, nastavnica-improvizatorica kaže, "bolje da kasne nego da sve odgodilo za jednu školsku godinu".

"Za nas nastavnike je velika stvar što je informatika postala obavezan predmet. Dok smo bili izborni, uvijek morate popuštati, snižavati kriterije. Ako netko ima jedinicu iz izbornog, taj će se ispisati. S te strane ćemo dobiti na kvaliteti."

Goran Sebelic / CROPIX

No, problem s laptopima za informatiku nije jedino loše što je snašlo Ministarstvo. Problema je bilo i u 74 škole koje će provoditi nastavu po eksperimentalnom kurikulumu, osnovnoškolci tu čekaju tablete i udžbenike. Zapelo je s udžbenicima, izdavači su ovog tjedna poručili ministrici da nema šanse da svi budu dostavljeni na vrijeme, no danas smo zvali više škola koje provode reformu i dobar dio ravnatelja je bio izvan ureda jer su udžbenici napokon stigli!

Dakle, u zadnji čas.

Ravnateljica Ružica Majhen iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine, čijih će 211 učenika krenuti po eksperimentalnom programu, kaže da se nada da će do kraja prvog školskog tjedna sve sjesti na svoje.

"Upravo sam primila i informaciju od zastupnika izdavača da nam stižu udžbenici. Srećom da je prvi dan svečani početak godine, pa ćemo u ponedjeljak svi zapeti i posložiti komplete da ih djeca utorak imaju na stolu. Druge nema", prepričava nam.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

javna nabava

škola za život

informatika

reforma obrazovanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter