stogodišnjaci otkrivaju tajnu dugovječnosti

'Imam 112 godina, pušim pola kutije cigareta i svakog dana pijem viski, to mi je kao lijek'


Ružica Matić
12.05.2018.21:55
'Imam 112 godina, pušim pola kutije cigareta i svakog dana pijem viski, to mi je kao lijek'
Profimedia

sažeto

Najstariji Amerikanac ima stil života kakav liječnici baš i ne preporučuju, a i drugi stogodišnjaci imaju neobične savjete za dugovječnost


Ružica Matić
12.05.2018.21:55

Najstariji Amerikanac Richard Overton u petak je proslavio 112. rođendan. Kaže kako ni u dubokoj starosti nema bolove i da svakog jutra ustaje sa osmijehom, a mnogi su se zapitali koja je tajna njegove dugovječnosti i dobrog zdravlja.

„Jednostavno, nemojte umrijeti“, odgovara živahni starčić sa smislom za humor i stilom života koji se malo razlikuje od onog što obično preporučuju liječnici.

Naime, on puši po 12 cigareta na dan, i svakog dana pije viski. Pije četiri šalice kave na dan, a u prvu jutarnju si ulije malo burbona. „To mi je kao lijek“, kaže 112-godišnji Teksašanin koji i danas živi u rodnom Austinu.

Reuters

Overton je u Drugom svjetskom ratu bio vojnik u Južnom Pacifiku, borio se u Pearl Harbouru i Iwo Jimi, te je službeno i najstariji američki veteran.  

'Izbjegavajte muškarce!'

I savjeti za dug život i dobro zdravlje koje su podijelili drugi stogodišnjaci mogli bi mnoge iznenaditi, javlja Guardian. „Svakog dana popijem čašu Guinessa i tako već 70 godina“, izjavila je prošlog tjedna Doris Olive Netting na proslavi svog 100. rođendana, a njezina unuka potvrdila je kako baki ne prođe dan bez piva.

Najstarija žena u Škotskoj Jessie Gallan izjavila je 2015. da je najbolji recept za dug život u zdravlju - držati se dalje od muškaraca. Gallan, koja je preminula nekoliko mjeseci kasnije u dobi od 109. godina, savjetovala je i da treba redovito jesti kašu.

Da je tajna dugovječnosti u izbjegavanju muškaraca tvrdi i Engleskinja Gladys Gough, koja je u dobi od 103 godine ispričala novinarima da se nikad nije udavala, imala dečka, pa čak niti seksala.  

"Vjerojatno je to imalo neke veze sa tim. Jednostavno nisam dala muškarcima da me gnjave", rekla je Gladys 2011. godine.

Meksikanka Leandra Becerra Lumbreras umrla je 2015. u dobi od 127 godina, a njezina obitelj ispričala je medijima kako je i ona tajnu svoje dugovječnosti pripisivala izbjegavanju muškaraca.

Ima nešto i u prehrani

Eunice Modlin iz Indijane ove godine je proslavila 102. rođendan. "Jede dvije štangice crne čokolade svaki dan i često drijema", rekla je njena unuka dodavši kako baka nikad nije pušila niti se opijala, te da redovito vježba. 

Emma Morano, koja je lani preminula u 117. godini, rekla je da su za njenu dugovječnost zaslužni dobri geni i što jede tri jaja na dan.

Amerikanka Ruth Benjamin u dobi od 109 godina je izjavila da je dugovječna jer ne pije i ima stabilan brak, i zato što naprosto obožava slaninu.   

stogodišnjaci

dugovječnost

Richard Overton

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter