ispovijest najslavnije 'mule'

Imala je 20 godina kad je pala s 11 kila kokaina. Završila je u peruanskom zatvoru. 'Udane žene bi mi u suzama pokazivale slike muževa i djece, a onda bih ih vidjela kako nestaju u dekolteima drugih zatvorenica'


Daniel Radman
04.11.2019.12:15
Imala je 20 godina kad je pala s 11 kila kokaina. Završila je u peruanskom zatvoru. 'Udane žene bi mi u suzama pokazivale slike muževa i djece, a onda bih ih vidjela kako nestaju u dekolteima drugih zatvorenica'
Profimedia

Daniel Radman
04.11.2019.12:15

U svjetskim medijima bila je to vruća priča ljeta 2013. godine. Dvije djevojke, jedva punoljetne, uhićene su na aerodromu u glavnom peruanskom gradu Limi. U njihovoj prtljazi pronađeno je čak 11 kilograma kokaina koji su pokušali prokrijumčariti u Europu.

Na tržištu je vrijednost robe procijenjena na 15 milijuna kuna.

Za posao mule dobile po 5.000 funti

Profimedia

Dvije Britanke, 20-godišnja Michaella McCollum Conolly i 19-godišnja Melissa Reid, bile su 'mule' koje su za potrebe krijumčara drogu trebale prenijeti do Madrida, a potom i do Mallorce, kako bi se zadovoljile potrebe tržišta na partijanerskoj sceni na Balearima. Za posao su dobile svega po 5.000 funti, u tadašnjoj protuvrijednosti to je iznosilo oko 50.000 kuna.

Jasno je bilo što ih čeka - dugogodišnja robija u Peruu. Prijetilo im je do 15 godina zatvora. Isprva su negirale krivnju, tvrdile su da su bile prisiljene pod prijetnjom oružja, ali im je ubrzo stiglo objašnjenje – priznajte krivnju, surađujte i bolje ćete proći.

Tako je na kraju i bilo, na kraju sudskog postupka – završio je u prosincu iste godine - dobile su po šest godina i osam mjeseci zatvora. Premda su na slobodu trebale izići tek 2020., obje su puštene prije isteka zatvorske kazne. McCollum je stekla pravo na uvjetni otpust već u ožujku 2015., no morala je ostati u Peruu do veljače 2016., dok se Reid vratila u Britaniju u lipnju 2016. godine.

'Mislila sam da je Peru grad u Španjolskoj'

Profimedia

Sve do zadnjeg detalja ove akcijske priče sada je poznato zahvaljujući novoobjavljenoj knjizi Michaelle McCollum 'You'll Never See Daylight Again' u kojem je iznijela sve što je prethodilo akciji krijumčarenja, kao i svoja iskustva iz peruanskog zatvora.

Obje su to ljeto radile u Ibizi, Michaella je bila hostesta i plesačica u jednom klubu i dobila je spomenutu ponudu lokalnog dilera. Sve što je trebala učiniti jest prebaciti drogu od Barcelone do Mallorce. No, kad je stigla u Barcelonu, došlo je do promjene plana. Rekli su joj da drogu treba prokrijumčariti iz Perua, no njoj nije ništa bilo sumnjivo. Naime, mislila je da Peru tek jedan od gradova u Španjolskoj - shvatila je tek avionu da baš i nije 'preko puta'.

"Odrasla sam kao katolkinja u protestantskoj Sjevernoj Irskoj. Samo sam htjela pobjeći. Mislila sam da ću naći svoj mir na Ibizi, trebao mi je nov početak. Dobila sam ga, ali ne onako kako sam očekivala. Na početku sam se osjećala sretnom, slobodnom, no onda sam upala u zamku partijanja, nisam mislila da će sve otići toliko izvan kontrole", prisjetila se McCollum koja je već u tinejdžerskoj dobi počela eksperimentirati s drogom.

Kad su stigle u Limu, ponašale su se kao obične turistkinje. A onda su dobile poziv, našle su se s 'čovjekom' koji im je predao kokain. Rekao im je da ne brinu, da su carinici podmićeni i da će sve proći O.K.

Ubrzo po dolasku u zračnu luku, shvatila je da to baš i neće biti tako. Carinici su provjerili prtljagu i uslijedilo je uhićenje. Takav osjećaj poniženja nikad nije osjetila, kaže, bio je to 'Hod srama' pred cijelim aerodromom. No, to je tek bio početak.

Žene su se ponašale kao da sutra ne postoji

Profimedia

Kako izgleda život u peruanskom zatvoru, možete samo pretpostaviti. U njihovom slučaju, prepričava Michaella, to je značilo dijeliti prostor s drugih 200 žena! Ma koliko je bila zgrožena higijenskim uvjetima, korupcijom na razini da su zatvorski čuvari dilali cigarete u zamjenu za seks, posebno je ostala zapanjena otvorenim lezbijskim odnosima među zatvorenicama. Piše, u zatvoru su 'najaktivnije' bile djevojke poznate kao 'chatos', u našem rječniku bi ih nazvali muškobanjanstim ženama, no nisu bile rijetke situacije ni da su se u odnos upustile dvije 'vrlo ženstvene' zatvorenice .

"Nevjerojatno je koliko su te žene bile strastvene. Kao da sutra ne postoji. Ostala sam zapanjena", piše, no opet shvaća i zašto se žene nisu ni trudile suzdržavati pred drugima.

"Vidite jednu drugu dok se tuširate, dok obavaljate nuždu pa koja je onda razlika i da vas neko vidi dok se seksate? Valjda ja to normalno, kao da će počeškate kad vas svrbi. Svaki dan bi bi nekoliko puta dnevno vidjela parove ili čak trojke!?", prisjetila se.

Šokirale bi je i udane žene s djecom.

"Jednog dana bi mi u suzama pokazivale slike svojih muževa i djece, sutra dan bih vidjela njihove glave u dekolteima drugih zatvorenica", opisuje za nju neobičnu situaciju.

Za biografiju dobila 100.000 funti?

Profimedia

No, nagodba joj je ipak omogućila da zatvor napusti prije vremena. Po povratku u Britaniju, upisala je i fakultet, postala je i majka blizanaca (identitet oca nikad nije otkrila), a uspjela je i unovčiti svoja iskustva. Na Instragramu ima preko 38.000 pratitelja, dok je prema nekim procjenama, za biografiju je mogla dobiti čak 100.000 funti.

Ipak, kaže da unatoč svemu nastoji sačuvati svoju privatnost. Rekla je kako je odbijala niz ponuda za televizijskim nastupima, a priznala je kako i želi pobjeći iz Britanije. Zanimljivo, u Španjolsku, gdje su joj nevolje i počele.

kokain

Peru

biografija

mula

ženski zatvor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter