tko je 'novi' Strache?

Imaju isti desničarski pogled na svijet, predsjednika je jednom nazvao 'zelenim fašističkim diktatorom', a u njegovom uredu i danas radi bivši neonacist


Mia Peretić
20.05.2019.18:00
Imaju isti desničarski pogled na svijet, predsjednika je jednom nazvao 'zelenim fašističkim diktatorom', a u njegovom uredu i danas radi bivši neonacist
hofer

sažeto

 Iako se razlikuju u stilu, a neki pišu, i intelektualnim sposobnostima, njihov pogled na svijet je potpuno identičan


Mia Peretić
20.05.2019.18:00

Norbert Hofer novi je čelnik austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), a na toj je funkciji zamijenio posrnulog vicekancelara Heinz-Christiana Strachea, nakon što su mediji objavili video snimke s Ibize u kojima je političar u ljeti 2017. godine obećavao političke usluge u zamjenu za stranačke donacije, a pogrdno je govorio i o Hrvatskoj.

Podsjetimo, Strache je sa stranačkim kolegom Johanom Gudenusom navodnoj ruskoj poduzetnici nudio političke usluge u zamjenu za stranačke donacije, a savjetovao joj je i da nikako ne ulaže novac u države s jugoistoka Europe.

"Hrvatska je jedno s*anje, s*anje", rekao je Strache i dodao da bježi i od Srbije.

reuters

Simpatičniji, no pojedine izjave su mu bile uznemirujuće

Norbert Hofer mnogima je simpatičniji od Strachea, u svojim nastupima djeluje prijateljski, no nekad izgovara uznemirujuće rečenice. U predsjedničkoj je kampanji 2016. godine najavio da će kao predsjednik prekinuti tradiciju suzdržanosti kako bi njegova uloga u donošenju politika bila aktivnija:

"Još ćete se čuditi što je sve moguće", rekao je tada, a svog je protukandidata, današnjeg predsjednika Alexander Van der Bellena, nazvao "zelenim fašističkim diktatorom".

Međutim, mediji mu ove izjave nisu previše uzimali za zlo jer je do sada uglavnom pažljivo birao riječi i kao takav je kontrast u odnosu na agresivnog Strachea.

Njemački Süddeutsche Zeitung piše kako Hofer, iako bi kao predsjednik stranke mogao imati relativno lagan zadatak, ima jedan problem: on je Stracheov dužnik. Naime, upravo ga je Strache imenovao za zamjenika, a zahvaljujući njemu došao je do lagodne funkcije trećeg predsjednika Nacionalnog vijeća (donjeg doma austrijskog parlamenta), kao i položaja ministra prometa.

Jedan je pametniji, no pogledi na svijet su im identični

Stracheu pripadaju zasluge za Hoferovu političku karijeru, a ideološki su istomišljenici. Odnosno, iako se razlikuju u stilu, a neki pišu, i intelektualnim sposobnostima, njihov pogled na svijet je potpuno identičan.

Norbert Hofer je godinama bio potpredsjednik Slobodarske stranke: lojalan, marljiv i pouzdan. No, on je lupio i odlučujući pečat stranačkom programu i dao mu krajnje desničarske osnove. Pod njegovim okriljem je u manifest stranke vraćena rečenica, izbrisana za vrijeme pokojnog Jörga Haidera, a prema kojoj Austrija priznaje "njemačku narodnu i kulturnu zajednicu". To znači da FPÖ smatra Austrijance i Nijemcima - ako imaju "njemačke pretke".

reuters

U njegovom uredu i danas radi bivši neonacist

Hofer je član bratstva, prije nekoliko godina je razgovarao s predstavnicima Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD), a u njegovom uredu i danas radi bivši neonacist. Usprkos svemu tome, prevladava mišljenje da je novi predsjednik Slobodarske stranke prihvatljiviji biračima građanske opcije nego Strache, zaključuje Süddeutsche Zeitung.

skandal

Austrija

desnica

vicekancelar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter