NEOBIČAN SLUČAJ GRAĐANINA HELMUTA

Ima 94 godine, od toga 70 pokušava dokazati da su ga nacisti natjerali da bude njihov prevoditelj. Upravo je izgubio državljanstvo


Tomislav Kukec
29.09.2018.21:00
Ima 94 godine, od toga 70 pokušava dokazati da su ga nacisti natjerali da bude njihov prevoditelj. Upravo je izgubio državljanstvo
Profimedia

sažeto

Sudski postupak protiv Ukrajinca njemačkih korijena bazira se na činjenici da je pedeseth godina pri ulasku u Kanadu lagao da nije surađivao s nacistima


Tomislav Kukec
29.09.2018.21:00

Helmut Oberlander rođen je 1924 u Ukrajini. Imao je samo 17 godina kada su njemačke nacističke snage okupirale njegovu zemlju, tadašnju Sovjetsku Ukrajinu. 

Nacisti su ga odmah zamijetili, dijelom i zbog toga što je bio etnički Nijemac. U njegov grad Halbstadt ušle su zloglasne trupe smrti  Adolfa Hitlera, Einstatzkommandosi, dio stravične grupe od tri tisuće najgorih nacističkih ubojica i ratnih zločinaca. Oberlander je počeo surađivati s njima. Radio je kao prevoditelj čiji je zadatak bio slušati i bilježiti program ruskih radijskih postaja. 

Natjerali ga na suradnju

Sa zastrašujućim nacističkim odredom surađivao je do 1943., a nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata shvatio je da mu nema života u Ukrajini. Pa je 1952. (prema drugim izvorima 1954.) spakirao torbe i emigrirao u Kanadu. Tada je počeo slučaj koji traje već 70 godina, od čega barem 20 vrlo intenzivno, u kojem Helmut Oberlander pokušava dokazati da nije nacist i da je sa zloglasnim Einstatzkomandosima surađivao samo jer su ga, kao tinejdžera, natjerali na to. 

Kada je pedesetih godina prošlog stoljeća sa suprugom stigao u Kanadu, Oberlander je bio izložen standardnoj proceduri. Imigracijski službenici pitali su ga, kao i sve imigrante koji su dolazili s područja nekadašnje njemačke nacističke okupacije, je li surađivao sa Hitlerovim snagama. Zanijekao je. Nastavio je desetljećima mirno živjeti u Kanadi, daleko od užasa rata. Osnovao je tvrtku i bavio se građevinskim poslovima.   Kanadsko državljanstvo dobio je 1960. godine. 

CIJA / CBC.CA

Više od trideset godina Oberlander je živio normalnim, mirnim građanskim životom, bez ikakih ekscesa. A onda je, nije točno jasno kako ni zašto, kanadska vlada odlučila otvoriti proces protiv njega. Zbog surađivanja sa nacističkim zločinačkim trupama, Kanada mu je odlučila uskratiti državljanstvo. Počelo je sredinom devedesetih, a prvi sudski pravorijek donesen je 2000. godine, kada je sudac Andrew MacKay zaključio kako nema dokaza da je Oberlander sudjelovao u zločinima protiv čovječanstva niti u nacističkim progonima Židova. No, sudac je ispravno primijetio kako je Oberlander bio neiskren pri ulasku u Kanadu - zanijekao je bilo kakvu suradnju s nacistima. 

Prije će dočekati smrt nego odluku

Oberlander je u sudskom postupku rekao kako je na suradnju s Einstatzkommandosima natjeran, kako nikada nije podržavao nacističku ideologiju, te ustvrdio kako bi mu prijetila sigurna smrt da im se nije pokorio. Sud nije pronašao niti jedan dokaz protiv te tvrdnje. Ipak, sudski se postupak nastavio idućih 18 godina, sve do ovog tjedna kada je sud odlučio, po četvrti put, ukinuti kanadsko državljanstvo Helmutu Oberlanderu koji sada ima 94 godine. Supruga mu je u međuvremenu preminula, a on već više od dvadeset godina pokušava dokazati da nije nacist, te da zaslužuje kanadsko državljanstvo. 

Što će dalje biti s građaninom Oberlanderom, sasvim je nejasno. Formalno je pravomoćno izgubio kanadsko državljanstvo, no složeni kanadski pravni sustav dopušta mu nove žalbe. Hoće li ga deportirati u Ukrajinu, u kojoj nije bio više od 70 godina, zasad je nepoznato. Po svemu sudeći, Oberlander će umrijeti dokazujući da nije nacist.

Cinici kažu da je to cijena laži koju je izgovorio prilikom ulaska u Kanadu. 

Kanada

nacizam

Drugi svjetski rat

Adolf Hitler

Helmut Oberlander

Sovjetska Ukrajina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter