Video: Ulice smrti

Ilegalne utrke u kojima vozači riskiraju sve. Na motorima se voze djeca od čak 12 godina, sve zbog slave i novca


Valerija Bebek
30.08.2019.17:00
Ilegalne utrke u kojima vozači riskiraju sve. Na motorima se voze djeca od čak 12 godina, sve zbog slave i novca
Screenshot Youtube

sažeto

Nesreće koje se događaju na utrkama vrlo često imaju smrtne posljedice, ali visoke nagrade vječni su mamac 


Valerija Bebek
30.08.2019.17:00

Motocikli vladaju ulicama Indonezije. Danju, motori vrludaju Jakartom, prevoze stanovnike do i s posla. Ali noću te iste ulice postaju poprište ilegalnih uličnih utrka. U njima sudjeluju i djeca od svega 12 godina. Promoviraju se putem Instagrama,a pobjednici mogu zaraditi malo bogatstvo u jednoj utrci. Međutim rizici su visoki kao i nagrade. Lete niz cestu najvećom brzinom i samo jedna mala, sitna pogreška može ove 'brze jockeye' koštati života.

A nesreće koje se događaju često imaju i smrtne posljedice, koji puta i ne samo za vozače. Kao kada se jedan vozač punim gasom zaletio među gledatelje. Postoje kod njih i legalne utrke, ali utrkivanje po cesti još uvijek je traženo.

'Utrkujem se od petog razreda'

Indonezijski dopisnik Vicea, otišao je u predgrađe Jakarte kako bi pronašao zvijezdu u usponu ilegalnih utrka. Eza Wira Atmaja ima samo 16 godina, napustio je i školu i obiteljski dom kako bi se utrkivao. Vikendima sudjeluje u legalnim utrkama, no usprkos uspjehu u tom dijelu, i dalje se utrkuje ilegalno.

"Utrkujem se od petog razreda. To mi je bila strast otkako sam bio dijete, uvijek sam htio biti uspješan trkač", objašnjava Eza dok sjedi u sobici u kojoj živi. Prostorije koje dijeli s ostatkom trkača i tima izgledaju kao dio garaže, u kojem se nalaze motori i radionica.

Vlasnici tima nagovorili su ga da napusti školu, obećali su mu luksuzne poklone. Taj tinejdžer živi bolje nego većina radničke klase u Indoneziji. "Utrkujem se na ulici kad nemam ništa drugo, da ostanem u formi. Moji roditelji se tome protive, a i moj vođa trkačkog tima", kaže Eza. Potvrđuje i da je imao nesreće, u kojima je zadobio lomove.

Policija je nemoćna

Mnogi njegovi bliski prijatelji izgubili su život na uličnim utrkama. "Ako nitko ne stoji na startnoj poziciji i automobilima ne blokiraju cestu i štiti vozače, ja im priđem i satrem ih. Kažem: 'Hoćete li nas štititi ili ne? Ako ne idite se utrkivati sami!'", opisuje kako otprilike izgledaju pripreme za jednu ilegalnu utrku na otvorenoj cesti.

Screenshot Youtube

Screenshot Youtube

Najviše novca dobije se za utrku na ulici, ali kaže Eza, malo ljudi želi prihvatiti taj rizik. On takvu utrku odvozi gotovo svakog tjedna. Ulozi za klađenje mogu dosezati pet milijuna rupija (oko 2500 kuna). Eza priznaje da novac od nagrada potroši na gluposti. "Uglavnom kupujem cigarete, ne mogu ni pratiti koliko cigareta kupim".

Novinar koji je radio prilog o mladom motoristu pogledao je i jednu ilegalnu utrku, za koju su prethodno zatvorili promet na cesti, naravno ilegalno. Čovjek je ostao bez teksta, kaže kao da su letjeli. Nakon kratkog vremena, ulice su ponovno preplavljene automobilima. Eza je na toj utrci izgubio.

Screenshot Youtube

Policija zna za problem, njihove snage zaplijene na stotine motora godišnje, ali utrke i smrti mladih vozača se nastavljaju. Motocikli za ilegalne utrke su modificirani, nemaju obične dodatke poput svjetala, retrovizora, tablica. Policija zaplijeni oko 30 do 40 vozila svakog tjedna.

Noću odlaze u patrole-racije i traže utrke po cestama. Problemu se ne nazire kraj, jer kada i pronađu veliku skupinu motorista, koji očito održavaju ilegalnu utrku, rijetko koga ulove. Mlade ljude uvijek će privlačiti svijet ilegalnih utrka zbog novca i slave koja im se obećane, a policija će im uvijek biti za repom.

Screenshot Youtube

Indonezija

motocikl

ilegalne utrke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter