SAMO MORAJU PROĆI OBUKU

Ideja koju je Trump gorljivo zagovarao napokon se realizira. Profesori na Floridi u učionici će moći šetati s oružjem


Matej Devčić
02.05.2019.16:00
Ideja koju je Trump gorljivo zagovarao napokon se realizira. Profesori na Floridi u učionici će moći šetati s oružjem
Reuters

sažeto

Zakon o naoružavanju nastavnika dolazi kao mjera kojom bi se spriječili masakri u školama


Matej Devčić
02.05.2019.16:00

Vlasti na Floridi odobrili su zakon koji dozvoljava nastavnicima da u učionici nose pištolj kao mjeru sprječavanja pucnjava u školama poput one koja se dogodila prošle godine u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas High u Parklandu.

Tada je bivši učenik Nikolas Cruz ušetao u školu naoružan poluautomatskom puškom i počeo pucati te ubio 17 i ranio isto toliko osoba. Napad na srednju školu u Parklandu najsmrtonosnija je pucnjava u nekoj američkoj školi od 2012. godine.

144 sati obuke za nastavnike koji žele oružje

Kako prenosi Reuters, Predstavnički dom na Floridi koji vode republikanci glasao je sa 65 glasova "za" Zakon, dok je 47 osoba bilo protiv. Očekuje se da će republikanski guverner Ron DeSantis potpisati prijedlog zakona.

Profimedia

Naime, ova nova mjera omogućit će školama da sudjeluju u programu "Čuvara" putem kojeg mogu omogućiti oružje onim nastavnicima koji prođu 144 sati obuke i ako to odobri lokalni školski distrikt i ured lokalnog šerifa.

Ideja koju je podržao i Trump

Sindikat profesora Floride prošle godine se pobunio te je od bivšeg guvernera Ricka Scotta tražio da stavi veto na dio Zakona koji omogućava financijska sredstva za program "Čuvara" protiveći se oružju u školama.

Ipak, nastavnici koji odluče pohađati program i iskažu želju da nose oružje, morat će obaviti psihološku procjenu i proći obuku s policijom. Ideju o naoružavanju nastavnika ranije je podržao i američki predsjednik Donald Trump koji je kazao da bi naoružani nastavnici mogli pomoći da se spriječe masakri u školama.

Jedna od liberalnijih država po pitanju oružja

Florida je jedna od najliberalnijih američkih država što se politike prema oružju tiče, statističari su izračunali da je šesta poslije Alabame, Aljaske, Arkansasa, Colorada, Delawarea.

REPORTAŽA S FLORIDE Posjetili smo dućan s oružjem u SAD-u: Ako želiš kupiti pivo moraš imati 21 godinu, ali za pušku je negdje dovoljno i 16!

Ako živite u Vermontu, tada i sa 16 godina možete obaviti kupnju svog prvog oružja, a u pojedinim državama, uz potpis roditelja, možete imati (vatrogasni) pištolj i sa 14 godina.

S jedne strane je tako zakon po kojem možete kupiti pivo s tek 21 godinom, ali zato za kupiti pištolj nije problem, pa i tinejdžerima.

oružje

Florida

nastavnici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter