Republika Sjeverna Makedonija

Iako su se konačno dogovorili s Grčkom oko novog imena, neke reakcije i dalje su burne


Valerija Bebek
13.01.2019.13:00
Iako su se konačno dogovorili s Grčkom oko novog imena, neke reakcije i dalje su burne
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Grčki ministar obrane Kamenos dao je ostavku i doveo u pitnaje ratificiranje ugovora između dvije zemlje


Valerija Bebek
13.01.2019.13:00

Nakon spora koji je trajao 27 godina Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija. Glasalo je 81 od 120 zastupnika u parlamentu.

Dogovor o novom imenu dvije zemlje postigle su u lipnju 2018., no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum.
Grčki premijer Alexis Tsipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu zbog uspješnog glasovanja, no pitanje je hoće li on uspjeti osigurati natpolovičnu većinu u svom parlamentu.

Kako je zaprijetio, tako je i učinio, grčki ministar obrane Panos Kamenos, koji dolazi s desnice, podnio je u nedjelju ostavku u znak prosvjeda protiv dogovora o novom imenu Makedonije, javlja Hina. Njegova stranka, koja je koalicijski partner Tsiprasa već se dugo protivi toj promjeni imena Makedonije.

Profimedia

"Pitanje imena Makedonije... ne dopušta mi da ne žrtvujem ministrovu stolicu", rekao je nakon sastanka s Tsiprasom u nedjelju ujutro. Dodao je da će iz vlade povući i šestero drugih ministara iz svoje stranke.

Grčki parlament ima ukupno 300 zastupnika, od čega je 153 iz vladajuće koalicije, a Tsiprasova stranka Syriza ima ih 145. Tsipras se nada da će moći osigurati potrebnih 151 ruku za ratificiranje ovog sporazuma.

Grčka je zbog imena blokirala Makedoniji put prema Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena.

Grčka

Makedonija

Republika Sjeverna Makedonija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter