Zabranili crkvene istrage

Iako se papa zarekao djelovati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, američki tužitelji tvrde da Crkva nije i ne može biti policija


Valerija Bebek
22.02.2019.18:00
Iako se papa zarekao djelovati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, američki tužitelji tvrde da Crkva nije i ne može biti policija
Reuters

sažeto

Apeliraju na žrtve seksualnog zlostavljanja od strane crkvenih djelatnika da prijave te zločine policiji, a ne crkvi


Valerija Bebek
22.02.2019.18:00

Dok se u Vatikanu održava povijesni summit o mučnoj temi seksualnog zlostavljanja unutar crkve, tužitelji u Sjedinjenim Državama napali su Katoličku crkvu rekavši da joj se ne treba vjerovati i pustiti joj da sama vodi svoje istrage javlja CNN.

Državna odvjetnica u Michiganu Dana Nessel na konferenciji za novinare uputila je javnost o policijskim istragama nad sedam episkopija u toj državi. Još u listopadu michiganska policija zaplijenila je dokumente na stotine tisuća stranica iz crkvenih ureda.

Ured kojim ravna Nessel pokrenuli su istragu na temelju 300 dojava te su zamolili episkopije da obustave svoje interne procese pregleda sve dok se službena istraga ne završi.

Na konferenciji za medije Nessel je rekla da bi episkopije morale prestati biti 'samo-policajci'. Također je optužila crkvene dužnosnike da od žrtava traže da zlostavljanja prijave samo episkopijama te da žrtve pritišću na potpisivanje ugovora o tajnosti ili povjerljive nagodbe.

Nessel je apelirala na žrtve crkvenog seksualnog zlostavljanja da prijave te zločine policiji, a ne crkvi. "Ako vam na vrata dođe istražitelj i zatraži da razgovara s vama, molim vas pogledajte ima li značku, a ne krunice", kazala je Nessel.

Nadbiskup u Detroitu ovakvu je interpretaciju nazvao 'širokim generaliziranjem'.

SAD

crkva

Vatikan

seksualna zlostavljanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter