znate li tko je?

Iako bi on volio biti 'alfa i omega' metropole, Zagreb je imao gradonačelnike i prije Bandića. Na današnji je datum izabran prvi u povijesti grada


Mia Peretić
15.05.2019.20:00
Iako bi on volio biti 'alfa i omega' metropole, Zagreb je imao gradonačelnike i prije Bandića. Na današnji je datum izabran prvi u povijesti grada
Profimedia

sažeto

Na čelo Zagreba došao je nakon ujedinjenja Kaptola i Gradeca


Mia Peretić
15.05.2019.20:00

Iako se čini da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je na čelu metropole već više od 18 godina, gradom upravlja vječno, tijekom stoljeća su Zagrebom upravljala broja istaknuta i zaslužna gospoda poput Adolfa pl. Mošinskog, Vjekoslava Heinzela ili Većeslava Holjevca, da nabrojimo samo neke.

Prvi gradonačelnik u povijesti Zagreba

No, prvi među njima bio je Janko Kamauf, poznat i kao prvi gradonačelnik u povijesti grada Zagreba koji je na dužnost izabran 15. svibnja 1851. godine. Na vlast je došao gradskim izborima, nakon što je Zagreb kao gradska cjelina nastao spajanjem Gradeca i Kaptola 1850. godine. Do tada je Gradec bio slobodni kraljevski grad kojim je upravljao gradski sudac. Posljednji na toj funkciji bio je upravo Janko Kamauf.

Wikipedia

Plaća od 2000 forinti i veliki planovi za grad

Na dužnosti gradonačelnika bio je šest godina, a njegova je godišnja plaća iznosila 2000 srebrnih forinti. Idejni je začetnik mnogih gradskih akcija, planova za boljitak i razvitak grada, ali mnogi njegovi planovi ostaju samo na papiru. Za sve što su gradonačelnik i njegovo zastupstvo planirali i zacrtali bio je potreban kredit od 400.000 forinti, ali siromašan Zagreb na polovici 19. stoljeća, u kojem je živjelo tek sedamnaest tisuća duša, takav zalogaj sebi nije mogao priuštiti, piše na stranicama Grada Zagreba.

Janko Kamauf kasnije je u Zagrebu dobio svoju ulicu koja se nalazi nedaleko od Kvaternikovog trga.

Milan Bandić

gradonačelnik

grad Zagreb

Janko Kamauf

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter