reakcije na stravičan slučaj s paga

'I molim da se to što baca svoju djecu u smrt, prestane zvati ocem. Sotona';'Jesu molitelji pred bolnicom na Pagu? Jel' hoda netko za živote ove djece osim bolničkog osoblja?'


100posto
01.03.2019.13:25
'I molim da se to što baca svoju djecu u smrt, prestane zvati ocem. Sotona';'Jesu molitelji pred bolnicom na Pagu? Jel' hoda netko za živote ove djece osim bolničkog osoblja?'
Jure Miskovic / CROPIX

sažeto

Komentatori na društvenim mrežama ujedinjeni su u osudi nasilničkog čina, ali i pozivanju na odgovornost


100posto
01.03.2019.13:25

Stravičan slučaj oca koji je s balkona bacio svoje četvero djece i dalje izaziva žestoke reakcije javnosti. Nakon inicijalnog šoka zbog, na ovim prostorima rijetko okrutnog čina, postavljaju se logična pitanja o tome tko bi u čitavom slučaju trebao preuzeti odgovornost. Zgroženi i potreseni su svi, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, ministara u Vladi, pravobraniteljice za djecu, do medija i građana. 

Tako predsjednica Grabar-Kitarović na službenom Twitter profilu piše kako je zgrožena i potresena jutrošnjom tragedijom na otoku Pagu i iznimno tužna zbog nesretne sudbine četvero djece, te da je o zdravstvenom stanju djece u stalnom kontaktu s ravnateljem zadarske bolnice dr. Željkom Čulinom. No predsjednica upozorava:

"Smatram da nas ovakve tragedije trebaju upozoriti kako se kao odgovorni članovi društva moramo više angažirati na pomoći i solidarnosti sa žrtvama obiteljskoga nasilja, ali prije svega raditi na prevenciji i pomoći obiteljima!".

Osim gnušanja nad tim stravičnim činom, korisnici društvenih mreža ovaj slučaj stavljaju u širi društveni kontekst hrvatskog realiteta, pa tako jedna korisnica postavlja pitanje kako se u ovom slučaju postavljaju molitelji, koji pred bolnicama mole za duše svih onih žena koje obavljaju pobačaj.

Po nekima, za ovakve bi slučajeve trebalo ponovno upogoniti Goli otok.

A za neke je riječ "otac" u ovom kontekstu krajnje neprimjerena. Bivša premijerka Jadranka Kosor, inače vrlo aktivna komentatorica, sa svog Twitter profila poručuje da se "to što svoju djecu baca u smrt treba prestati zvati ocem".

Novinarka Sanja Miklaušević Pavić postavlja pitanje odgovornosti čitave zajednice, jer, kako piše, ta su djeca teško govorila i živjela u strahu, a netko je to trebao primjetiti.

I zaista, netko je to trebao primjetiti, posebno u kontekstu vijesti koje pune medijske stupce od samog početka godine, a koje se redom odnose na dosta zastaršujuće slučajeve obiteljskog nasilja. Zvoni li nekome alarm? Ako ne, trebao bi.

A Kosor ponovno postavlja pitanje na koje svi čekamo odgovor...

'Postajemo divlji Zapad' jer institucije uglavnom ne odrade svoj posao?

'Treba preporučiti otkaze i zaposliti sposobne'

Čini se da će se u ovom slučaju rezultati inspekcijskog nadzora koji je u tijeku čekati s posebnim interesom.

obiteljsko nasilje

Pag

newsletter

Prijavite se na Newsletter