bolje da izumre selo, nego običaji

I država ima koristi kad kazan kruži po selu: Slavonci uplatili državi 9 milijuna kuna za pečenje rakije za osobne potrebe


Daniel Radman
22.08.2018.21:00
I država ima koristi kad kazan kruži po selu: Slavonci uplatili državi 9 milijuna kuna za pečenje rakije za osobne potrebe
Damir Glibusic / CROPIX

sažeto

Država je, za čudo, ipak pokazala zrnce razuma, pa je umjesto komplicirane birokracije uvela obične paušale


Daniel Radman
22.08.2018.21:00

Kad je 2013. godine usvojen Zakon o trošarinama, koji je propisao da i mali prozivođači - oni koji peku rakiju za osobne potrebe, kakvih je napretek u svakom slavonskom selu - moraju plaćati trošarinu, mnogi su odmahivali rukom.

U prvi mah, mnogi su ga eskivirali, kazan bi kružio selom kao i prije, rakija bi se pekla, no revni inspekcijski nadzori ipak su razuvjerili Slavonce da u svom dvorištu, kad je rakija u pitanju, mogu raditi što hoće.

Država je, za čudo, ipak pokazala zrnce razuma, pa je umjesto komplicirane birokracije uvela obične paušale, tako da se za kotlove do 100 litara plaća paušal od 100 kuna, a za one izad tog volumena 200 kuna. U taj paušal uračunata je proizvodnja 20 litara čistog alkohola, pa ako pečete rakiju od 16 gradi, ne treba nadoplata sve do pedesete litre.

Damir Glibusic / CROPIX

I evo, javlja Glas Slavonije, Ministarstvo financija se pet godina nakon uvođenja poreza može pohvaliti kako se preko 15 tisuća malih slavonskih proizvođača samo prijavilo, pa su na ime ime trošarina u ovih pet godina Slavonci državi uplatili skoro 9 milijuna kuna. No, neki su to shvatili na bolniji način s obzirom da su inspektori zapečatili 97 kotlova.

A kazne nisu male, mali proizvođači jakih alkoholnih pića moraju platiti kaznu od 3.000 do 100.000 kuna. Inače, u Slavoniji se ispeče trećina ukupne domaće proizvodnje.

Slavonija

rakija

trošarine

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter