diplomatski hladni rat

I dok Srbija danas odlučuje koji Hrvati su persone non grata, istražili smo tko su u Hrvatskoj nepoželjni i zašto


Mia Peretić
26.04.2018.10:10
I dok Srbija danas odlučuje koji Hrvati su persone non grata, istražili smo tko su u Hrvatskoj nepoželjni i zašto
Cropix

sažeto

Nepoželjnim se postaje na temelju izjava ili ponašanja kojima su povrijeđeni interesi, čast i dostojanstvo države primateljice


Mia Peretić
26.04.2018.10:10

Prije nekoliko dana premijer Andrej Plenković je srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglasio personom non grata, što je službeni termin koji se u diplomaciji upotrebljava za osobu, šefa diplomatske misije i druge diplomate čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje recipročne mjere, koje bi, kako navodi, vlada trebala donijeti na sjednici tijekom današnjeg dana. Srpski mediji spekuliraju da bi službeni Beograd mogao uzvratiti tako da ministra obrane Damira Krstičevića i ministra branitelja Tomu Medveda proglasi nepoželjnima. U tom slučaju će Hrvatska iz Beograda na konzultacije povući veleposlanika Hrvatske Gordana Bakotu.

Razlozi da se nekoga proglasi personom non grata mogu biti razni, diplomacija je osjetljiva vještina u kojoj se pažljivo važe svaka riječ, pa tako nepoželjnim netko može biti proglašen na temelju svojih izjava ili ponašanja kojima su povrijeđeni interesi, čast i dostojanstvo države primateljice, zatim prekid diplomatskih odnosa ili rat. Prema članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima država nije obvezna niti obrazložiti svoju odluku.

Aleksandar Vulin svoje riječi nije nikad vagao, poznat je po neodmjerenim komentarima usmjerenima prema Hrvatskoj. Tako je, primjerice, sve Hrvate poistovjećivao je s ustašama: 

'Ustaštvo i ustaše nikada nisu izašli iz politike i javnog života Hrvatske, a očekujem da će predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tijekom posjeta Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega', govorio je povodom susreta Vučića i Kolinde Grabar Kitarović u Hrvatskoj.

Cropix

I dok neki smatraju da ga se već ranije, na temelju ovakvih i sličnih izjava, trebalo proglasiti nepoželjnim, kap koja je prelila čašu u slučaju Aleksandra Vulina bila je mogućnost najave dolaska u Jasenovac, te pozivanje na srbijanskog predsjednika kao na vojnog suverena koji može odlučivati hoće li Vulin doći na teritorij Hrvatske.

Premijer Plenković je odluku da ga se proglasi personom non grata kratko komentirao: "Volimo i teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući".

Da je Vulin kojim slučajem pokušao prijeći granicu, u tome bi ga spriječila hrvatska granična policija. Nepoželjnoj osobi odbija se ulazak u Hrvatsku i o tome joj se izdaje rješenje. U slučaju da je persona non grata već u Hrvatskoj stvari će se rješavati tihom diplomacijom.

Tko još ne smije doći u Hrvatsku?

Srpska turbofolk pjevačica i Arkanova udovica Svetlana Ražnatović Ceca, koja je rekla da ju putovanje u Hrvatsku ionako ne zanima.

 

@laviva_exclusive_furs 🎁

A post shared by CECA (@craznatovic_official) on Feb 21, 2018 at 2:24pm PST

Devedesetih je personom non grata proglašen švedski diplomat Carl Bildt nakon što je Franju Tuđmana okarakterizirao kao ratnog zločinca, a vojnu akciju Oluja usporedio s granatiranjem Zagreba.

Vojislav Šešelj nepoželjnim je zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka proglašen 2016. kada je najavio dolazak u Zagreb.

Cropix

A prije Vulina, Hrvatska se solidarizirala s Velikom Britanijom oko odgovornosti Rusije za slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salisburyju, te protjerala jednog ruskog diplomata.

Hrvatska

Srbija

diplomacija

zabrana ulaska

persona non grata

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter