ovako bi to trebalo izgledati

I dok se naši političari voze u lukusuznim autima, u ovoj zemlji oni dobiju pokaz za javni prijevoz. I da, nemaju zastupnički imunitet


Matej Devčić
10.06.2019.18:00
I dok se naši političari voze u lukusuznim autima, u ovoj zemlji oni dobiju pokaz za javni prijevoz. I da, nemaju zastupnički imunitet
Profimedia

sažeto

Zanimljiva reportaža iz Švedske otkriva značajne razlike izmešu naših domaćih i švedskih političara


Matej Devčić
10.06.2019.18:00

Političari u Hrvatskoj uživaju brojne povlastice, što nije slučaj u Švedskoj, barem ako je suditi po reportaži Caludie Wallin, novinarke iz Brazila koja od 2003. godine živi u Švedskoj i koja je opisala kako izgleda život tamošnjih političara.

Novinarka opisuje kako se od švedskih političara očekuje da se voze u javnom prijevozu kao i građani koje zastupaju, što oni i rade. Političari koji se usuđuju potrošiti novac na putovanja taksijem umjesto javnim prijevozom, završavaju na naslovnicama novina. Predsjednik parlamenta umjesto putnih troškova dobiva pokaz za javni prijevoz, a pravo na osiguranje i službeni automobil ima jedino premijer.

Luksuzni službeni automobili za naše političare

Usporedimo li to sa situacijom hrvatskih političara, oni, za razliku od švedskih kolega, imaju na raspolaganju privatnog vozača, luksuzne službene automobile te službeni zrakoplov.

Davor Pongracic/CROPIX

Za saborske dužnosnike koji imaju pravo na korištenje službenog automobila prava se posebno reguliraju na Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora. Prema tome u Hrvatskom saboru pravo na službeno vozilo s vozačem 24 sata dnevno imaju predsjednik i potpredsjednici Sabora.

Pred sudom jednaki kao i svi drugi

Švedski političari, također, nemaju niti zastupnički imunitet te su pred sudom jednaki kao i svi drugi. Za razliku od njih, naši političari imaju zastupnički imunitet prema kojem zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru, te ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskoga sabora.

Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Hrvatskoga sabora samo ako je zatečen da vrši kažnjivo djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina, a o takvom se slučaju izvješćuje predsjednika Hrvatskoga sabora. U Švedskoj je drugačija situacija i po pitanju dužnosnika na nižim razinama. Recimo, na općinskoj razini dužnosnici nemaju plaću, ni ured nego rade volonterski od kuće.

Profimedia

Ostavka zbog plaćanja osobnih stvari kreditnom karticom Vlade

Oni koji su na vlasti u Švedskoj mogu biti pozvani na odgovornost, a sve informacije moraju biti dostupne i javne. Tako je u svakom trenutku moguće pratiti izdatke ministara, predstavnika i sudaca, pročitati prijavu premijera o porezu na dohodak, provjeriti troškove povjerenika nacionalne policije ili zapovjednika oružanih snaga, pratiti kako javne agencije troše proračunski novac te pratiti postupke, prijedloge i službene odluke bilo koje razine vlasti.

Jedan od najznačajnijih političkih skandala u zemlji dogodio se 1990-ih. Potpredsjednica vlade, Mona Sahlin, kupila je čokoladu, pelene i neke druge osobne predmete s kreditnom karticom Vlade i i zbog toga je morala podnijeti ostavku. Skandal se pojavio u analima švedske politike kao slučaj Toblerone.

Hrvatska

Švedska

političari

povlastice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter