U JEDNOM DANU ZNALO SE POTROŠITI I 60 TISUĆA KUNA

I dok je većini Hrvata odlazak na more nedostižan san, pogledajte u kakvom luksuzu ljetuju naši političari


Mia Peretić
17.06.2019.17:00
I dok je većini Hrvata odlazak na more nedostižan san, pogledajte u kakvom luksuzu ljetuju naši političari
Tom Dubravec / CROPIX

sažeto

Dio političke elite ljetuje u državnim rezidencijama, a dio u vlastitom aranžmanu. S obzirom na njihova primanja, sumnjamo da se crvene u minusu


Mia Peretić
17.06.2019.17:00

Ljeto nam stiže, a s njime i sezona godišnjih odmora kojoj se veselimo svi iako si, prema podacima objavljenim prošle godine, čak 57 posto građana Hrvatske ne može priuštiti ljetovanje, odnosno odlazak na more. Prema istraživanju mogućnosti stanovnika EU-a da si priušte tjedan dana godišnjeg odmora izvan doma, koje za 2017. godinu objavio Eurostat, od Hrvata manje putuju jedino Rumunji. 

Razlozi za neodlazak na odmor prvenstveno su financijske prirode, a čak i među onih 43 posto koji nekamo otputuju, više od dvije trećine ne plaća smještaj. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku, također objavljeni prošlog ljeta. 

S obzirom na to da imamo divnu obalu, prekrasno more i fantastične plaže, zaista je tužno vidjeti da si više od polovice građana ne može priuštiti barem kraći boravak i uživanje u ljepotama vlastite zemlje. No, naši političari s time nemaju problema. Oni, uz izuzetak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji se od radnog mjesta ne odvaja ni u bolničkom krevetu, svakog ljeta odlaze na neku od lokacija diljem Jadrana.

Iako još nitko iz redova naše političke elite nije objavio plan svog godišnjeg odmora, znamo da Hrvatski sabor ne zasjeda od 15. srpnja do 15. rujna, a da premijer i ministri obično nakon posljednje sjednice Vlade, te proslave Oluje u Kninu i Sinjske alke dva tjedna izdvoje za odmor. 

Neki od njih imaju pravo na boravak u vilama u vlasništvu države, a neki se za smještaj moraju pobrinuti sami, što ih, s obzirom na njihova primanja i ostale privilegije, za razliku od prosječnih građana neće odvesti na rub bankrota. I tako, dok vi močite noge u lavoru, naši će politički prvaci uživati u Opatiji, na Brijunima i drugim morskim lokacijama diljem Jadranske obale. Osim Milana Bandića. Njemu je dobar i Bundek.

Villa Costabella miljenica je skoro svih premijera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je tijekom svog mandata na godišnji s obitelji najradije odlazio u svim premijerima omiljenu vilu Costabella, rezidenciju u vlasništvu države, odnosno pod upravom MUP-a, koja se nalazi na vrlo atraktivnoj ali i skrivenoj lokaciji između Rijeke i Opatije. 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Njezine su čari prije Plenkovića rado otkrivali i 'tehnički' premijer s najkraćim mandatom u povijesti Republike Hrvatske, Tihomir Orešković, kao i SDP-ov predsjednik Vlade i danas potencijalni kandidat za predsjednika države, Zoran Milanović.

Još se 2016. godine za Jutarnji list bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin prisjetio kako je to izgledalo u Costabelli.

"Bio sam samo nekoliko puta u njoj. Organizirali smo u njoj sastanke, ali koliko se sjećam, tada nije bilo cateringa. Sami smo pripremali jela", te dodao kako su u njoj, osim već ranije navedenih, u njoj rado boravili Ivica Račan i Tomislav Karamarko, dok je Ivo Sanader češće plovio na brodu 'Malo vitra'. 

Vojko Basic / CROPIX

Skrivena je od znatiželjnih pogleda, a bazen i vrt su najljepši dio

Ne treba čuditi što državni vrh ljeti posebno rado odmara u Costabelli. Prema podacima iz registra državne imovine, radi se o zaista prekrasnom mjestu koje većina nas smrtnika neće nikada vidjeti. Naime, dok se prosječan Hrvat može zadovoljiti manjim apartmanom ili tek sobom s 'klimom', odnosno ventilatorom, u Costabelli se politička krema može ohladiti u natkrivenom bazenu koji je zajedno s vrtom, kako su otkrivali izvori upućeni u izgled lokacije, najljepši dio kompleksa koji se prostire na 5600 četvornih metara. Na njemu se nalaze dvije kuće, od kojih glavna ima 288 kvadrata i dva kata, te u kojoj svaka soba ima svoju kupaonicu. U pomoćnom objektu po potrebi boravi osiguranje. 

Dodatni bonus našim političkim zvijezdama jest zasigurno njezina dobra lokacija. Samo sat i pol vožnje od Zagreba, vila je dobro skrivena od znatiželjnih pogleda, a ne može ju se vidjeti ni s ceste ni s mora, s obzirom da je okružena šumom i visokom ogradom.

Srdjan Vrancic / CROPIX

'Vila Capone'

Rezidencija je izgrađena 1924. godine, a legenda kaže da joj nije odolio ni poznati šef mafije Al Capone, koji je u njoj boravio početkom 20-ih godina prošlog stoljeća. Ova priča nikada nije potvrđena, no to ne treba čuditi s obzirom da je kuća uvijek bila obavijena misterijom. Nikada se nije znalo tko tu dolazi i boravi. 

Nakon Drugog svjetskog rata koristio ju je Aleksandar Ranković, a 90-ih se tamo odmarala i obitelj Tuđman. Ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak u podrumu je navodno dao urediti teretanu, a danas se tamo nalazi konferencijska sala. 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Tamo se znalo fino potrošiti, u jednom danu čak i više od 60 tisuća kuna

Neminovno je da će vam godišnji odmor izbiti poveću svotu iz novčanika, a dogodi se to i našim političarima. Neki su se znali i malo više zaigrati, pa su cifre s njihovih ljetovanja u kući z tjednima punile medijske stupce. I dok ćete vi možda odvagnuti jeste li danas pojeli koji sladoled previše, tehnički premijer HDZ-ove i MOST-ove Vlade Tihomir Orešković 2016. godine je samo u jednom danu uspio napraviti račun od 63.095 kuna, dok je na reprezentaciju te godine potrošio 122.514 kuna, pisao je Jutarnji. Nakon što su navedene cifre izašle na vidjelo, Orešković je najavio da će troškove podmiriti osobno. 

Tom Dubravec / CROPIX

Nakon što su procurili njegovi računi iz Costabelle, iste je 2016. godine premijer Orešković u kolovozu na odmor s obitelji otišao u vilu Kovač, državnu rezidenciju na Hvaru. Ona je daleko manje luksuzna, no ima privatnu plažu i dobro je zaštićena. Kako bi ispeglali ugled premijera, iz Banskih su dvora kazali kako će na Hvaru kuhati sam ili će to činiti njegova supruga Sanja. 

Tom Dubravec / CROPIX

'Riba, riba i samo riba'

Premijer Plenković navodno prošlih godina nije trošio na reprezentaciju, već je njegova obitelj sama kuhala, dok se za vrijeme Milanovića, rekao je izvor upoznat s boravcima u vili za Jutarnji, jela riba, riba i samo riba. Naime, upravo je MUP, tijekom pravdanja Oreškovićevih troškova, objavio podatke da je u vili Costabella najviše potrošeno baš tijekom Milanovićeva mandata, odnosno, za troškove reprezentacije tada je plaćeno ukupno 746.969 kuna.

"Moja obitelj nije potrošila niti jednu jedinu lipu državnog novca na hranu i piće dok je ljetovala u Costabelli ili u državnoj vili na Hvaru. O tome sam strogo vodio računa i te sam troškove financirao iz vlastitog džepa", rekao je Milanović novinarima.

Tajni sastanci obavještajaca

S obzirom da njome upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova, nije neobično što su baš tamo čelnici ministarstva običavali organizirati sastanke sa šefovima tajnih službi, kojima je privatnost i tajnost jedna od najpoželjnijih karakteristika tijekom susreta.

Predsjednik Sabora i ministri tradicionalno se raštrkaju diljem Jadrana

Iako Gordan Jandroković kao predsjednik Hrvatskog sabora ima pravo na odmor u državnoj rezidenciji, on već godinama ljeta provodi u privatnom aranžmanu. Znali su ga viđati u Malinskoj na otoku Krku, gdje navodno odlazi već godinama.

Ministar obrane Damir Krstičević godišnji redovito započinje u svom rodnom selu Umčane kraj Vrgorca, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar do sada je tradicionalno birao Istru, a ministar prometa Oleg Butković obiteljsku kuću u Novom Vinodolskom. 

Kolinda do sada tradicionalno najradije 'među vojnicima'

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović ovo bi ljeto svoj godišnji odmor mogla i preskočiti jer, ako se upusti u utrku za drugi predsjednički mandat, ovo bi za nju moglo biti dugo, toplo i radno ljeto. 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ruku na srce, na godišnji nije panirala ni prošlog ljeta, no čini se da je navijanje na ruskim tribinama tijekom svjetskog nogometnog prvenstva uzelo svoj danak, te je predsjednicu 'natjeralo' da ipak skokne do Brijuna. No, Grabar - Kitarović svoj odmor ne provodi u bivšoj Bijeloj vili Josipa Broza Tita, već u vojnom objektu Peneda na Velikom Brijunu. Naime, tamo je odsjela 2016. i 2017. godine, a boravak je plaćala osobno. Ipak je poznato koliko se naša predsjednica dobro osjeća među vojnicima. U tom su vojnom objektu inače smješteni pripadnici Počasno-zaštitne bojne, odnosno Mornaričko počasno-zaštitna satnija koja osigurava štićene osoba za vrijeme boravka u rezidencijama na otoku. 

Goran Sebelic

Jednom je rekla da voli pjevati dok kuha, a na Brijunima bez brige može pustiti glas

S obzirom na informacije dostupne o vili Costabella, vojni objekt Peneda djeluje znatno skromnije. Vojni se kompleks prostire na 1500 četvornih metara, a sadrži četiri objekta. U njega nije moguće samo tako zaviriti, to je objekt zaštićen osiguranjem, visokim ogradama i kamerama, a predsjednica boravi u apartmanu opremljenom svim kućanskim aparatima. S obzirom da je jednom prilikom izjavila da obožava pjevati, te da pjeva u kuhinji dok kuha, na Brijunima zasigurno bez imalo zadrške može pustiti glas. 

Goran Sebelic

Bandić radi i kada ide na godišnji

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jedini je iz društva poznatijih političara koji već tradicionalno ne ide na godišnji. Poznat kao čovjek koji strastveno 'dela', on i ljetovanje stavlja u funkciju posla. Otkada se nalazi na čelu Zagreba, Bandić je godišnji službeno upisao svega dva puta od čega je u oba slučaja to učinio u svrhu izborne kampanje - no, zanimljivo, niti jednom prije izbora za gradonačelnika. Prvi puta to je napravio 2009. godine prije izbora za predsjednika RH, iako nije propuštao klasične zadatke poput otvaranja gradilišta, a drugi puta 2016. godine prije parlamentarnih izbora.

S obzirom da je često izjavljivao kako bi se rado vidio na mjestu 'gradonačelnika Hrvatske, odnosno predsjednika, Bandić možda ove godine i treći put uzme godišnji - da bi radio na kampanji, naravno.

Screenshot/Facebook

Oporba također bira Jadran. Ako želite preživjeti ljeto bez bankrota, štedite kao Bauk

Čelnik SDP-a Davor Bernardić i sam je shvatio da mu treba godišnji odmor, što je priznao i emisiji 'Nedjeljom u dva', osvrnuvši se na kritike na vlastiti račun.

"Preispitivao sam se više puta. Očigledno se trebam malo više opustiti. Radim na tome. Mogu samo reći da su me ljudi izabrali", rekao je u travnju Bernardić, no još se nije javno očitovao o lokaciji ovogodišnjeg opuštanja.

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras termin odmora znao je prilagođavati mogućnostima svoje supruge, a obično su ljetovanje provodili kod punice u malom mjestu kraj Splita. 

Arsen Bauk, bivši SDP-ov Ministar uprave, poznat kao i najveći štedljivac hrvatske političke scene svake godine ljeto provesti u Pučišćima na otoku Braču gdje mu je obitelj.

Facebook

Što možemo očekivati ovog ljeta?

S obzirom da se bliže predsjednički izbori, moguće je da naša politička elita dio godišnjeg provede i radno, jer svaka će stranka nastojati istaknuti svog kandidata čiju strategiju valja pomno isplanirati kako se u priču opet ne bi upetljao kakav crni labud. No, podjednako je realno i da ipak odluče malo predahnuti, te se s odmora vrate puni novih ideja.

Neki nas možda i počaste kakvom golišavom fotkom, baš kao što je to svojevremeno napravio bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Vladimir Ivanov / CROPIX

A neki možda odluče promjeniti imidž. Sjetimo se, s prošlogodišnjeg odmora Bernardić i Jandroković vratili su se s novom, trodnevnom bradicom, koja se predsjedniku Sabora toliko svidjela da ju je nastavio njegovati čitavu godinu. 

Goran Mehkek / Cropix

Kolinda Grabar Kitarović

Plenković

Zoran Milanović

godišnji odmor

TIhomir Orešković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter