NEMA VIŠE BESPLATNO

HZZO najavio suradnju s MUP-om i strožu kontrolu onih koji odlaze u Irsku, a i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje


100posto
14.05.2019.18:00
HZZO najavio suradnju s MUP-om i strožu kontrolu onih koji odlaze u Irsku, a i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje
iStock

sažeto

Zahvaljujući sustavu HZZO će se moći spajati na servis MUP-a kako bi dobio podatke o prebivalištu i boravištu za hrvatske državljane


100posto
14.05.2019.18:00

Hrvatska će još malo zagorčati život onima koji su se odselili preko granice, a dalje koriste benefite svog bivšeg života. Oko 330.000 osoba koje su se iselile iz Hrvatske i dalje koristi zdravstveno osiguranje preko HZZO-a, otkrila je Hrvatska udruga ugovornih ordinacija. Svoja prava koriste posredovanjem rodbine i znanaca pa građani i liječnička struka zahtijevaju da se situaciju stavi pod kontrolu.

Iz HZZO-a su zbog toga najavili aktivaciju sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI) koji bi u praksi trebao olakšati i ubrzati razmjenu podataka između država članica EU i veću transparentnost, piše Glas Slavonije.

Popravljaju zube, vode trudnoću, kupuju lijekove 

Zahvaljujući sustavu HZZO će se moći spajati na servis MUP-a kako bi dobio podatke o prebivalištu i boravištu za hrvatske državljane. Sukladno europskim propisima, odjava prebivališta u jednoj i prijava u drugoj nije preduvjet ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje u pojedinoj članici.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija poručili su da iseljenici neodjavljivanjem iz sustava HZZO-a varaju sustav i preopterećuju ionako preopterećeno hrvatsko zdravstvo.

“Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svaki mjesec na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove, koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku. U Hrvatsku se vraćaju trudnice radi kontrole trudnoće, kronični bolesnici, odnosno njihovi bližnji, po lijekove dolaze kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje”, poručili su nedavno iz Udruge.

O iseljenicima koji se ne odjavljuju iz HZZO-a, a u Hrvatsku dolaze uglavnom popraviti zube, naš je portal već pisao.

"Ja se iz RH ne bih odjavljivala jer želim bar neko vrijeme koristiti zdravstveno osiguranje. Drugi veći razlog jest što koristimo gradski stan. Kad bi se doznalo da nismo tu, ostali bismo bez ičega. Imamo sina koji bi bio u stanu dok nas nema. Koliko je dugo moguće to skrivati, a da država ne dozna da nismo u RH?", kazala je jedna emigrantkinja.

CIJELI ČLANAK O ONIMA KOJI ODLAZE, A NE ODJAVLJUJU SE IZ HZZO-A MOŽETE PROČITATI OVDJE

Irska

emigracija

HZZO

zdravstveno osiguranje

newsletter

Prijavite se na Newsletter