Drži se Fedore!

Humanoidni robot poslan u svemir, nakon manje havarije još uvijek nije ušao u svemirsku stanicu, na Zemlju je poslao poruku


Valerija Bebek
25.08.2019.20:00
Humanoidni robot poslan u svemir, nakon manje havarije još uvijek nije ušao u svemirsku stanicu, na Zemlju je poslao poruku
Profimedia

sažeto

Robot je jedini član posade i mirno čeka pristajanje


Valerija Bebek
25.08.2019.20:00

Tehnički propust odgodio je dugoočekivani sastanak Međunarodne svemirske stanice s misijom Soyuz, ali otkazani pristup nije ugrozio Fedora, humanoidnog robota na ruskom brodu, javili su iz Roscosmosa.

Soyuz MS-14 leti bez posade, prenosi pribor i zalihe i antropomorfnog robota Skybot F-850 - poznatog i kao Fedor. Nisu uspjeli pristati na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Profimedia

To je prva ruska trajektna svemirska letjelica koja vozi i humanoidnog robota u orbitu, a prekinuto pristajanje zainteresiralo je i lokalnu i međunarodnu javnost. Odmah nakon što se pročulo za ovaj manji neuspjeh svemirska agencija je javila da nitko nije stradao u incidentu, javlja RT.

Skybot, koji je i jedini član posade na Soyuzu je "miran i čeka pristajanje", komentirali su iz Roscosmosa. "Niti u jednom trenutku posada nije bila, niti je u opasnosti", kazao je i glasnogovornik NASA-e Rob Navias.

'Osjeća se dobro'

Inženjeri Roscosmosa vjeruju da je krivac za neuspjeh neispravan sustav za spajanje, imena Kurs. Sustav poravnava prilazni brod sa stanicom i obavlja automatsko pristajanje. Ako ne uspije na Soyuzu, posada može preuzeti kontrolu i pristati ručno, što je već učinjeno nekoliko puta ranije.

Ali ovaj put nema nikog na letjelici, osim Fedora, koji nije u stanju 'parkirati' letjelicu sam. Svejedno, njegovo tijelo i dalje mjeri ključne parametre poput ubrzanja, vibracija, temperature i vlažnosti. "Osjeća se dobro", kazao je glasnogovornik Roscosmosa.

Rusija

svemirska stanica

Fedor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter