'Priznajem, griješio sam baš kao i svi'

Htio je samo biti Aladin, ali sve je otišlo u krivom smjeru. Zbog spornih kapica iz mladosti te provala u automobile pravdali su se i junaci naše politike


Mia Peretić
19.09.2019.16:00
Htio je samo biti Aladin, ali sve je otišlo u krivom smjeru. Zbog spornih kapica iz mladosti te provala u automobile pravdali su se i junaci naše politike
Reuters / Damjan Tadic / Zeljko Puhovski / Cropix

sažeto

Koliko je teško kada nezgodni detalji iz prošlosti izbiju na vidjelo zna kanadski premijer, ali i naši političari


Mia Peretić
19.09.2019.16:00

Kanadski premijer Justin Trudeau našao se u vrlo nezgodnoj situaciji nakon što se u javnosti pojavila fotografija na kojoj se nalazi on, lica potamnjenog šminkom kako bi dobio "balackface" efekt ili, preciznije, kako bi njegovo lice izgledalo kao ono osobe tamne boje kože. 

Slika je ubrzo potaknula burnu javnu raspravu i brojne reakcije s obzirom na to da je vrlo nezgodno kada rasistom opisujete političara poput Trudeaua, poznatog kao borca protiv rasne diskriminacije, koji je barem sedam od 35 članova Kabineta izabrao iz redova etničkih manjina. 

Ova je slika izašla u za njega najgorem mogućem trenutku s obzirom da se bliže savezni izbori, prije kojih mu na korist neće ići bude li ga se opisivalo i jednom drugom riječi - licemjer.

Htio je biti Aladdin, a ispao rasist

Sporna fotografija nastala je 2001. godine, sada ju je objavio časopis Time, a snimljena je na kostimiranoj zabavi s temom "arapske noći" u jednoj privatnoj školi gdje je Trudeau radio kao profesor. Na slici se jasno može vidjeti kako današnji kanadski premijer pozira s kolegicama, odjeven u turban i nekakav bijeli ogrtač, lica i ruku potamnjenih šminkom. 

Ubrzo nakon objave fotografije Trudeau se javno ispričao:

"Nisam to smio učiniti, trebao sam znati bolje, no nisam. Iznimno mi je žao", a nakon pitanja je li slika rasistička, odgovorio je:

"Jest, nisam to smatrao rasističkim u to vrijeme, no sada znamo da možemo bolje od toga."

Fotografija je s druge strane obradovala njegovog konzervativnog protukandidata Andrewa Scheera koji je njome šokiran i razočaran, te koji smatra da je ovo čin premijerovog otvorenog podsmjeha i rasizma. 

Chris Wattie/REUTERS

Zašto je 'Blackface' problematičan?

Pitanje rasizma na američkom kontinentu vrlo je ozbiljna stvar, a vjerojatno baš iz tog razloga Trudeaov maskenbal nije shvaćen kao bezazlena šala. Naime, Sjedinjene Američke Države imaju dugu povijest izvođača bijelaca koji su šminkali svoja lica u crno kako bi ponizili i dehumanizirali Afroamerikance, što je naročito popularizirano takozvanim "minstrel" izvedbama - kratkom kazališnom formom s kraja 19. i početka 20. stoljeća, temeljenoj na komičnom prikazu rasnih stereotipa.

"Blackface" praksa nastavila se i tijekom 20. stoljeća u predstavama na Broadwayu i u holivudskim filmovima.

Iako je Trudeau u svom maskiranju pokušao biti Aladdin, osjetljivost teme i rasističke konotacije koje sa sobom nosi zatamnjivanje lica, odnosno, "Blackface", dovoljno su snažne da natjeraju kanadskog premijera da se ispriča za mladenačke grijehe i time dokaže koliko je rasizam i danas još uvijek bolna točka SAD-a, ali i Kanade.

Guverner Virginije također obojio lice u crno, pozirao s čovjekom u kukuljici Ku Klux Klana

No, nije Trudeau jedini koji se u posljednje vrijeme ispričavao zbog rasističkog čina. Ove veljače guverner savezne države Virginije, Ralph Norton, također se morao pravdati zbog fotografije iz godišnjaka medicinskog fakulteta nastale 1984. godine, na kojoj se nalazi lica obojenog u crno s još jednim muškarcem koji nosi kapuljaču zloglasne i rasističke skupine Ku Klux Klan. 

Kritikama unatoč, Norton je uspio ostati na položaju, ponudivši ispriku sadržajno sličnu onoj koju sada nudi Trudeau.

"Ispričavam se na odluci koju sam donio, te zbog boli koju je ta odluka nanijela tada, ali i sada", potvrdivši da je slika rasistička i uvredljiva.

"Ovo ponašanje nije u skladu s time tko sam ja danas i vrijednostima za koje sam se borio tijekom karijere u vojsci, medicini i javnoj službi. No, želim da bude jasno, shvaćam kako ta odluka iz mladosti narušava vjeru Virginije u moju predanost navedenim vrijednostima", izjavio je Norton i dodao kako razumije da će morati uložiti trud i vrijeme kako bi zacijelile rane uzrokovane štetom koju je nanio. 

Hasanbegović se branio od optužbi da je na fotografiji nosio ustašku kapicu, tvrdio je da se radi o fotomontaži

I dok Amerikanci muku muče sa svojim povijesnim bolnim točkama, grijeha iz mladosti nisu pošteđeni niti naši političari. Sjetimo se samo primjera bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je taman početkom mandata javnosti morao objašnjavati kako on nije ustaša.

Jer, upravo je u to vrijeme, za njega potpuno nezgodno, u tjedniku Novosti objavljena sporna fotografija na kojoj mladi Zlatko pozira s kapicom koja izgleda kao prava ustaška. Fotografija je nastala tijekom devedesetih godina na splitskoj Rivi, a preuzeta je iz časopisa "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, za koji je Hasanbegović, tvrdili su novinari, također pisao. 

Ova je afera odmah izazvala burne reakcije u javnosti, u Saboru je zbog Hasanbegovića zatražena i stanka, a neki su zastupnici od tadašnjeg ministra zahtijevali da se jasno ogradi od ustaštva.

'To je bila HOS-ova manifestacija'

Hasanbegović je to pokušao i učiniti, rekavši kako osuđuje sve totalitarne režime, te kako "fotografija objavljena u glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske."

U priopćenju je još istaknuo kako na slici prepoznaje dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore, te podsjetio da je riječ o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik i da su sve ostalo insinuacije koje nema namjeru komentirati.

Nije mu se svidjelo niti, kako je to opisao, "selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta" prije više od 20 godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja.

Cropix

Reporter zavirio u primjerak novina u kojima je sporna fotografija, potvrdio da u nju nitko nije intervenirao

No, situacija je za Hasanbegovića postala još nezgodnija nakon što se reporter N1 zaputio u Nacionalnu sveučilišnu biblioteku, u kojoj se nalazi primjerak tog izdanja "Nezavisna Država Hrvatska" sa spornom fotkom, te utvrdio da na fotografijama nije bilo nikakve intervencije. 

Beljak otvarao aute kovanicom od 50 lipa, za to dobio i kaznu

Kao bezgrešan kamen prvi ne bi mogao baciti niti predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je često morao objašnjavati kriminalnu epizodu iz mlađih dana. Naime, 1999. godine ulovljen je kako provaljuje u automobile koje su otvarali kovanicom od 50 lipa. 

"Napravili smo glupost. Bio je to rezultat veće količine alkohola i lošeg društva. Prijatelj je rekao da može, ja nisam vjerovao. Nismo provaljivali, samo smo ih otvarali, nismo ništa uzimali", rekao je prilikom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2.

Zbog toga je Beljak dobio kaznu od osam mjeseci zatvora, što je preinačeno u tri godine uvjetno, a tvrdi da ga je to cijepilo of budućih gluposti, ali i naučilo da bolje bira društvo.

Damjan Tadic / CROPIX

političari

mladost

grijesi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter